Τριήμερο φεστιβάλ «Τζαζ+Πράξεις 2017»

Τριήμερο φεστιβάλ «Τζαζ+Πράξεις 2017»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη γιορτή για τους φίλους της τζαζ επιφυλάσσει το τριήμερο «Τζαζ+Πράξεις 2017» που διοργανώνεται 8-10 Ιουνίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Εκεί, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Αιθρίου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, θα πάρουν θέση τέσσερα σπουδαία σχήματα, τόσο από την ελληνική όσο και την ξένη μουσική σκηνή. Ανάμεσά τους και ο κορυφαίος Ιταλός τρομπετίστας Ενρίκο Ράβα, ο οποίος θα εμφανιστεί την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων με το κουαρτέτο των εκλεκτών μουσικών του. Καλλιτέχνης με τεράστια δισκογραφική πορεία και υψηλές συνεργασίες στο ενεργητικό του, ο Ράβα υιοθετεί ένα στυλ «αεικίνητης» τζαζ fusion, η οποία πηγάζει κατευθείαν από την παράδοση του μεγάλου Μάιλς Ντέιβις. «Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει Μάιλς, ούτε Ντιουκ (Ελινγκτον), Κολτρέιν, Τσετ (Μπέικερ), Γκιλέσπι ή Πάρκερ σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω πως πολλοί νεαροί μουσικοί ακόμη ακούν και μαθαίνουν από τους μεγάλους δασκάλους», μας λέει ο Ενρίκο Ράβα σχετικά με την κληρονομιά που έχει να διατηρήσει ένας νέος τζαζίστας σήμερα.

Η παρατήρησή του θα μπορούσε να αφορά και τους Dinosaur, το εξαιρετικά ανερχόμενο σχήμα της τρομπετίστας και συνθέτιδος Laura Jurd, που κατακτά τα τελευταία χρόνια την (μουσική) Ευρώπη και επίσης θα απολαύσουμε στο «Τζαζ+Πράξεις». Ο ίδιος ο Ενρίκο Ράβα, πάντως, δεν νιώθει πως αναλαμβάνει τον ρόλο του «δασκάλου», ούτε στη δική του μπάντα, που αποτελείται από μουσικούς όλων των ηλικιών, ούτε πουθενά αλλού: «Δεν διδάσκω τίποτα σε κανέναν. Απλώς παίζω με μουσικούς που μου αρέσουν και με τους οποίους μοιράζομαι το ίδιο καλλιτεχνικό όραμα. Αυτό είναι όλο. Είτε είναι νέοι είτε μεγαλύτεροι, είναι το ίδιο για εμένα». Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα χαρακτηριστικά του Ενρίκο Ράβα, από την αρχή της καριέρας του ως leader, ήταν πως ενθάρρυνε με πάθος τους νέους μουσικούς της μπάντας του να φέρνουν νέες ιδέες και να εξερευνούν καινούργια μουσικά πεδία. Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε πάντα ο ήχος του να ανανεώνεται και να κερδίζει σε ποικιλομορφία και εκφραστική αφθονία.

Περνώντας και στις ελληνικές συμμετοχές, πριν από τους Dinosaur στις 9/6, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους InDuologue, μουσικό σχήμα που απαρτίζεται από την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Λέρτα και τον Πατρινό κοντραμπασίστα Βασίλη Στεφανόπουλο, ο οποίος ζει και δημιουργεί στην Ολλανδία. Οι δυο τους απαρτίζουν ένα πολύ ιδιαίτερο ντουέτο, όπου μελωδία και συνοδεία διαρκώς αλλάζουν ρόλους. Η σπουδαιότερη βέβαια ελληνική παρουσία απαντά την πρώτη ημέρα και αφορά το σχήμα του Σωκράτη Σινόπουλου. Ο μοναδικός συνδυασμός του ήχου της πολίτικης λύρας με την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική δημιουργεί μια αξέχαστη ακουστική εμπειρία. Τα κομμάτια του τελευταίου του δίσκου με τίτλο «Eight Winds» συλλέγουν ακούσματα που αντλούν από την παράδοση για να περιγράψουν το σήμερα. «Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία», λέει ο ίδιος ο Σινόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή