Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι είστε εξοικειωμένοι με τον κόσμο της MB&F, της ωρολογοποιίας που δημιούργησε ο Maximilian Büsser και οι φίλοι του, θα γνωρίζετε ίσως τoν avant-garde χώρο Τέχνης στην παλιά πόλη της Γενεύης, ο οποίος φιλοξενεί, εκτός από τις «εξωγήινες» ωρολογιακές δημιουργίες της MB&F, μοναδικά έργα φωτογραφίας, γλυπτικής, ρομποτικής κ.ά. καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Κοινό χαρακτηριστικό τους η σχέση τους με τη μηχανική. Μία από τις πιο αξιόλογες εκθέσεις της MB&F M.A.D.Gallery στη Γενεύη είναι οι εκπληκτικές «Time Machines» του Ελβετού μηχανικού και καλλιτέχνη Florian Schlumpf.

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης-1

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε τη ρυθμική κίνηση ενός τεράστιου εκκρεμούς, γρανάζια να γυρίζουν με σταθερό ρυθμό και το γνώριμο τικ-τακ να ακούγεται και να μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, όταν στο κέντρο του σαλονιού υπήρχε το παλιό ρολόι με κούκο του παππού. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου παλιακό ή παρωχημένο. Είναι σαν να υπάρχει στον χώρο ένας μεγάλος μηχανισμός ρολογιού, απογυμνωμένος από οτιδήποτε θα τον περιόριζε, ο οποίος δεν σταματά να κινείται και να μαγνητίζει το βλέμμα.

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης-2

Ο Florian Schlumpf είναι ένας έμπειρος μηχανικός παθιασμένος με την τέχνη και τη μηχανική ακρίβεια. Με τις δημιουργίες του επιχειρεί να εξερευνήσει τη φιλοσοφία του χρόνου. «Πάντα με γοήτευαν οι μηχανές που λειτουργούν ρυθμικά», εξηγεί. «Ο ρυθμός δεν υφίσταται χωρίς τον χρόνο. Ένα απλό εκκρεμές είναι μία τέτοια μηχανή: σε συναρπάζει με την κίνησή του, με τον απαλό ήχο του. Όσο πιο αργός ο ρυθμός, τόσο πιο κατευναστική η επίδρασή του στις αισθήσεις μας».

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης-3

H συλλογή Time Machines (Μηχανές του Χρόνου) μας μεταφέρει την απολαυστική αίσθηση ενός παραδοσιακού ρολογιού με απολύτως σύγχρονη καλλιτεχνική άποψη. Όλες οι παραλλαγές των έργων, από την TM2 και την TM3 μέχρι την Wall Machine, αποκαλύπτουν τον εσωτερικό κόσμο του ωρολογιακού μηχανισμού σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα αξόνων, ελατηρίων και γραναζιών που περιστρέφονται αδιάκοπα.

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης-4

Εκτός από το σκελετωμένο τους design οι μεταλλικές χρονομηχανές του Florian Schlumpf έχουν χειροποίητο φινίρισμα σε μαύρο, ασημένιο, μπρούτζινο ή χρυσό, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική τους.

Οι Χρονομηχανές του Florian Schlumpf στην MB&F MAD Gallery της Γενεύης-5

Αξίζει να δείτε τις χρονομηχανές του Florian Schlumpf εν κινήσει, στο σχετικό video…

Αξίζει, εάν βρεθείτε στη Γενεύη (ή και στο Ντουμπάι ή στην Ταϊπέι), να επισκεφτείτε την MB&F MAD GALLERY. Σας εγγυώμαστε ότι θα είναι μία μοναδική εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή