Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τίμησε τους συνοδοιπόρους της

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τίμησε τους συνοδοιπόρους της

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα σπουδαίο αθηναϊκό τοπόσημο, που στέκει στην ίδια θέση πάνω από δύο χιλιετίες, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού εόρτασε προχθές 45 χρόνια ζωής και επιτευγμάτων. Η επιλογή του Μνημείου του Λυσικράτους μόνον τυχαία δεν ήταν. Βρίσκεται στην καρδιά της Πλάκας (η σωτηρία της οποίας απετέλεσε ένα από τα κατορθώματα της ΕΛΛΕΤ) για να μας θυμίζει τη θέση των χορηγών κατά την αθηναϊκή δημοκρατία. Η εταιρεία που ίδρυσε το 1972 ο Κώστας και η Λυδία Καρρά ευτύχησε να δώσει πολλές επιτυχείς μάχες και να βρει εμβληματικούς υποστηρικτές από το επιχειρείν και τη ναυτιλία. Προσωπικότητες που έβλεπαν και εκείνοι τη χορηγία ως εκπλήρωση πρώτιστου καθήκοντος για την κοινωνική προσφορά και την πρόοδο.

Στη κοινότητα των ανθρώπων που προάσπισαν τους σκοπούς της ΕΛΛΕΤ ήταν βεβαίως και οι πνευματικοί άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι και οι εθελοντές από κάθε γωνιά της χώρας. Σε όλους αυτούς ήταν αφιερωμένη η λαμπρή τελετή, που έγινε σε έναν κύκλο μικρό αλλά συνεκτικό ώστε να εκπροσωπούνται συμβολικά όσοι υπήρξαν συνοδοιπόροι.

Δεν έλειπε κανείς: η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, παλαιά φίλη της ΕΛΛΕΤ, ο Στέφανος Μάνος, ιθύνων νους της δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που έθεσε τα θεμέλια της θεσμικής ωρίμανσης για τα ζητήματα αυτά, αρχαιολόγοι όπως η Λίλα Μαραγκού και ο Πέτρος Θέμελης, που έμπρακτα έδωσαν υποδειγματικά μοντέλα ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων, ο τέως πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, που υπενθύμισε και αυτός πως το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος του σε θέματα δύσκολα και επικίνδυνα. Ο Αγγελος Δεληβορριάς, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μάχεσαι για τον πολιτισμό. Οι προσωπικότητες αυτές πλαισίωσαν τον Κώστα και την –νυν πρόεδρο της εταιρείας– Λυδία Καρρά, καθώς και τον τέως πρόεδρο, ιστορικό Κώστα Μ. Σταματόπουλο, στην απονομή των βραβείων προς τους υποστηρικτές της ΕΛΛΕΤ.

Πρώτοι βραβεύθηκαν δικαίως οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων για την τεράστια προσφορά τους σε έργα διάσωσης, αναστήλωσης, αειφορίας και ευαισθητοποίησης: η Εντμέ Λεβέντη εκ μέρους του ομώνυμου ιδρύματος, ο Γιώργος Αγουρίδης εκ μέρους του Ιδρύματος Νιάρχος και ο Δημήτρης Αφεντούλης εκ μέρους του Ιδρύματος Λάτση. Ακολούθησε η βράβευση χορηγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Φωτεινή Λιβανού, το ζεύγος Μαρίνας και Θανάση Μαρτίνου, ο Φωκίων Ποταμιάνος, το ζεύγος Γεώργιου και Νάντιας Ποταμιάνου, η Ματρώνη Ιγκον – Ξυλά, ο Τζον Χατζηπατέρας, ο Νίκος Λαιμός (το βραβείο πήρε ο γιος του Φίλιππος), η Αλεξάνδρα Προκοπίου, η οικογένεια Θέμη Βώκου, ο Κώστας Γλεούδης και ο Στάθης Ποταμίτης.

Ακολούθησε η βράβευση των δημοσιογράφων οι οποίοι εδώ και χρόνια μέσα από το ρεπορτάζ έχουν αναδείξει τα καίρια θέματα που έφερε στην επιφάνεια η ΕΛΛΕΤ. Η «Καθημερινή» έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτού του είδους την ενημέρωση: ο Γιώργος Λιάλιος και η αφεντιά μας, οι δύο αρθρογράφοι των «Αθηναϊκών Plus», παραλάβαμε βραβεία για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η Κατερίνα Χριστοφιλίδου από τον ΣΚΑΪ βραβεύθηκε επίσης, όπως και μια σειρά διακεκριμένων συναδέλφων που βρίσκονται πάντα στην εμπροσθοφυλακή. Βραβείο πήραν και οι εθελοντές, με εκπροσώπους τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο σε ηλικία υποστηρικτή της ΕΛΛΕΤ, τον Δημήτρη Χαρίτο και τον μαθητή Κωνσταντίνο Τσαμαδό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή