Covfefe και Ντισάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές φορές τους τελευταίους μήνες συμπονώ τους Αμερικανούς συναδέλφους. Που ξυπνούν τα πρωινά και καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ, να διακρίνουν αν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει πλάκα, χαράσσει αληθινή πολιτική, «τρολάρει» τον εαυτό του και τα ΜΜΕ, αναδομεί το επιτελείο του ή απειλεί τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ. Αν τα μεγάλα του δάχτυλα ακούμπησαν άτσαλα το κινητό του τηλέφωνο, στο οποίο υπάρχει μόνο η εφαρμογή του Twitter και πληκτρολόγησαν κατά λάθος «covfefe» ή αν το επίμαχο τιτίβισμα σημαίνει όντως κάτι και γι’ αυτό παρέμεινε στον κυβερνοχώρο δύο και πλέον ώρες.

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι κάτι σαν μια σύγχρονη εκδοχή της ταινίας «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς», με τον Ντόναλντ Τραμπ να παρακολουθεί με ένα σατανικό χιούμορ τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης στον παλιμπαιδισμό του. Θα μπορούσε να είναι ένα μετα-ντανταϊστικό χάπενινγκ με θέμα την κατάληψη του Λευκού Οίκου από έναν γνήσιο λάτρη του Μαρσέλ Ντισάν, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση μετατρέπει την πολιτική σε λεκάνη αποχωρητηρίου, βαφτίζοντάς την «Σιντριβάνι». Ολα αυτά θα ήταν υπέροχα και εξόχως διασκεδαστικά, αν τελείωναν σύντομα, αναίμακτα, με ένα κλείσιμο του ματιού στο φιλοθέαμον κοινό. Υπόκλιση, αυλαία, τέλος.

Μόνο που λίγες ώρες αργότερα, το χιούμορ έμεινε μετέωρο. Γιατί ο Τραμπ προανήγγειλε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ξηλώνοντας τις δεσμεύσεις του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για περιορισμό των ρύπων κατά 26% – 28% έως το 2025. Είχαν προηγηθεί η προσπάθεια ανάκλησης του Obamacare, που θα μπορούσε να αφήσει 24 εκατομμύρια Αμερικανούς ανασφάλιστους, η αμφισβήτηση της συμφωνίας με το Ιράν, η διαφαινόμενη ακύρωση των ανοιγμάτων προς την Κούβα, η απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων από επτά χώρες, η προώθηση δύο αμφιλεγόμενων αγωγών, του Keystone XL και της Ντακότα, που είχαν «παγώσει» επί Ομπάμα, καθώς και η επαναφορά του εμπάργκο εις βάρος ξένων ΜΚΟ, που παρέχουν συμβουλές σε ζητήματα αμβλώσεων. Αυτό είναι το έργο του Τραμπ μέχρι σήμερα, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένα εξάμηνο από την ορκωμοσία του.

Κάθε φορά που ο λαός του και η υφήλιος γελούν με τις χοντράδες του, εκείνος καταφέρνει να κάνει την Αμερική λίγο πιο απομονωμένη και μικρή και να φέρει τον πλανήτη ένα βήμα εγγύτερα στην καταστροφή του. Πράγματι covfefe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή