Βουλή: Aξιοπρόσεκτα βήματα στην οδό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας

Βουλή: Aξιοπρόσεκτα βήματα στην οδό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις σπάνιες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, περιπτώσεις κατά τις οποίες η Βουλή έχει να επιδείξει αξιοπρόσεκτα βήματα στην οδό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καταγράφονται το τρέχον 48ωρο: Κατ' αρχήν και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, διαδραμάτισε ρόλο στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που λειτουργούσε σαν αγκάθι στις ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις. Σε δεύτερο πλάνο, αύριο Παρασκευή το Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος.

Στη Ραμάλα

Σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο "Συμβολή της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων απεργών πείνας και των ισραηλινών αρχών", σημειώνεται ότι ο πρόεδρός της Κων. Δουζίνας "χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστινίων απεργών πείνας και των ισραηλινών αρχών, έπειτα από δέσμευση των τελευταίων να ικανοποιήσουν θεμελιώδη αιτήματα των κρατουμένων και ειδικότερα εκείνο που αφορά τις επισκέψεις συγγενικών προσώπων". Οπως αναφέρεται σχετικά, το συγκεκριμένο ήταν από τα βασικά αιτήματα που οι εκπρόσωποι του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου έθεσαν υπ’ όψιν της τριμελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής )πλην του κ. Δουζίνα, ήταν οι Δ.Εμμανουηλίδης αποό το ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Κουμουτσάκος από την ΝΔ) κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 στη Ραμάλα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συζήτησης, η παλαιστινιακή πλευρά εξέφρασε περαιτέρω το ενδεχόμενο παύσης της απεργίας πείνας εφ’ όσον ικανοποιούνταν τα παραπάνω ελάχιστα αιτήματα. "Ο κ. Δουζίνας δεσμεύτηκε να μεταφέρει αυτά τα αιτήματα στον ομόλογό του κ. Avi Dichter, όπως και έπραξε την επομένη, προ της έναρξης της 2ης Τριμερούς Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Και μεταξύ άλλων προστίθεται: "Η αναστολή της 40ήμερης απεργίας πείνας ελπίζουμε ότι θα συμβάλει θετικά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ως αντιπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στην περιοχή και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως τίμιοι μεσολαβητές στην υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή".

Ημερίδα

Το θέμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής είναι "Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης", και όπως αναφέρεται στόχος είναι οι δύο διοργανώτριες Επιτροπές να ακούσουν "τις θέσεις της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τα πέντε σενάρια για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης, όπως περιγράφονται στη Λευκή Βίβλο". Η συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων, έχει τις ακόλουθες "θεματικές"ενότητες: "Λευκή Βίβλος και προκλήσεις της Ε.Ε.", "Προβολή και επικοινωνία της Ε.Ε. και τομείς πολιτικής"και, "Κοινωνία των πολιτών και μελλοντική πορεία της Ένωσης".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή