Απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα ανακοίνωσε ο Τραμπ – Εντονες αντιδράσεις

Απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα ανακοίνωσε ο Τραμπ – Εντονες αντιδράσεις

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τηρώντας την υπόσχεσή του να προτάξει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργατών, όπως εξήγησε.

Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι, μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα, οι τρεις χώρες που δεν έχουν υπογράψει την εν λόγω συνθήκη.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς αυτή του Παρισιού είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ, ενώ «η Κίνα θα μπορούσε να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030», όπως είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Τραμπ "διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει "σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη" και τόνισαν ότι "η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση".

Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.

Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο γενικός γραμματέας  του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική. «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τ. Μέι: "Απογοητευμένη" από την απόφαση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι "απογοητεύθηκε" από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες.

"Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)", έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Μακρόν: Η απόφαση του Τραμπ θα ζημιώσει τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας".

"Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε.

Καναδάς: Απογοήτευση για την απόφαση των ΗΠΑ

Ο Καναδάς είναι "βαθιά απογοητευμένος" από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα.

"Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο", είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, "Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή".

Ιαπωνία: "Λυπηρή" η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία 

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015 ήταν "λυπηρή" και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

"Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά", είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή