Σόιμπλε: Η κυβέρνηση Τσίπρα επιβαρύνει τους αδύναμους

Σόιμπλε: Η κυβέρνηση Τσίπρα επιβαρύνει τους αδύναμους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι παρά τη ρητορική του δεν φρόντισε να μεταφέρει ένα μέρος του κόστους των μεταρρυθμίσεων και στους πλούσιους, εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη χώρα του, αλλά και δύο μόλις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με αυστηρές αιχμές κατά του Γερμανού πολιτικού, αν και απέφυγε να οδηγήσει την κόντρα στα άκρα.

Μιλώντας σε forum του δικτύου WDR, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος βρίσκεται υπό πίεση μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα του για το ελληνικό ζήτημα, είπε ότι ο κ. Τσίπρας εξελέγη με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά «τίποτα δεν έγινε». Μίλησε πάντως και γενικότερα για την αποτυχία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Υπό πίεση το Βερολίνο

Με τον τρόπο αυτό, ο Γερμανός πολιτικός επιχείρησε να αποσείσει τις δικές του ευθύνες για το ελληνικό πρόβλημα, ενόψει της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση. Χθες, η Die Welt έγραφε ότι όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ συντάσσονται με την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και ο κ. Σόιμπλε ίσως υποχρεωθεί να πάρει μη δημοφιλείς αποφάσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε χθες στην ομιλία του ότι το ίδιο το ΔΝΤ διαπίστωσε πως στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τοποθετήθηκαν κομματικά στελέχη και είπε πως η κατάσταση στο θέμα της κομματικοποίησης έγινε «χειρότερη, όχι καλύτερη».

«Εγιναν πολλά, όχι αρκετά, αλλά η πολιτική ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους», είπε σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η απάντηση από την κυβέρνηση, με μορφή άτυπης δήλωσης, ήρθε άμεσα: «Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, μια γαλλικής εμπνεύσεως συμβιβαστική πρόταση, που προβλέπει ελάφρυνση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης ήρθε χθες στην επικαιρότητα, με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν αναμένεται κάτι ριζικά διαφορετικό από το σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σημειώνουν, όμως, την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία, έστω και στη βάση της μη καθαρής πρότασης, όπως αναγνωρίζουν ότι είναι αυτή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και χωρίς χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικά, ο Λαρς Φελντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, είπε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του προχθεσινού συνεδρίου στη Φρανκφούρτη για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Κάποια συμφωνία πρέπει να υπάρξει στις 15 Ιουνίου, έστω κι αν είναι μόνο τυπική», προκειμένου να αποκατασταθεί μέρος της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Στο ίδιο πνεύμα, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες, επικαλούμενο αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σημαντικά βελτιωμένο πακέτο λύσης στο προσεχές Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανοίξει η πόρτα του QE για τα ελληνικά ομόλογα.

Απομακρύνεται το QE

Την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE διαπιστώνει, εξάλλου, σε ανάλυσή του και το Eurasia Group.

Η γαλλική πρόταση, στην οποία αναφέρεται η Handelsblatt, εξάλλου, προβλέπει να συνδέονται οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η ανάπτυξη είναι υψηλή, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αντίθετα, αν υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις (όπως εκτιμά το ΔΝΤ), θα γίνονται παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Το σκεπτικό εδώ είναι ότι εφόσον η Ευρώπη έχει δίκιο στις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, δεν θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Ωστόσο, το Βερολίνο αντιμετωπίζει την πρόταση με σκεπτικισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή