«Αντίο» ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα

«Αντίο» ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε, αργά χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τηρώντας την υπόσχεσή του να προτάξει τα συμφέροντα των Αμερικανών εργατών, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε. Η δραματική εξέλιξη για το μέλλον του πλανήτη καθιστά την Αμερική μία από τις τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο, μαζί με τη Συρία και τη Νικαράγουα, που δεν έχουν υπογράψει την ιστορική συμφωνία του 2015. Η επίσημη διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία, καθώς αυτή του Παρισιού είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις ΗΠΑ, ενώ «η Κίνα θα μπορούσε να αυξάνει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030», όπως είπε. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται ότι επεξεργάστηκε τους όρους της απόσυρσης με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Σκοτ Τρούιτ, σύμμαχο των πετρελαιοβιομηχανιών και γνωστό αμφισβητία της κλιματικής αλλαγής.

Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα ήταν σφοδρές. Τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως μια τέτοια εξέλιξη θα επιτάχυνε τις συνέπειες του φαινομένου, οδηγώντας σε πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες, συχνότερες και βιαιότερες θύελλες. Στο παρελθόν, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα διατυπώσει αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή, ενίοτε αποκαλώντας τη φάρσα με στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, η υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μεμονωμένοι «πατριώτες χάκερ» της χώρας του να επιχείρησαν κάποιο στρατήγημα. Τόνισε όμως ότι το ρωσικό κράτος όχι μόνο δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους, αλλά τις καταπολεμά.

«Πρόσωπο ενδιαφέροντος» χαρακτηρίζεται από το FBI ο πρώην ηγέτης του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας. Για το ίδιο ζήτημα αναμένεται να καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας στις 8 Ιουνίου ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόουμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή