Χαμηλώνει τον πήχυ ο Τσίπρας

Χαμηλώνει τον πήχυ ο Τσίπρας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οριοθέτηση ενός καθαρού διαδρόμου «στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας» επανέλαβε χθες ως βασική διεκδίκηση της κυβέρνησης από την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο βρέθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επισκέψεων σε υπουργεία, με στόχο την ανάδειξη της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θέλησε να αποσυνδέσει την όλη συζήτηση για την επιδιωκόμενη συμφωνία από την αναφορά στην προοπτική να φορέσει σύντομα γραβάτα, που ο ίδιος εισήγαγε στη δημόσια συζήτηση προεξοφλώντας προ δεκαπενθημέρου αίσια έκβαση στις κυβερνητικές διεκδικήσεις για το χρέος. Απαντώντας σε ερώτηση αν από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου θα φύγει με γραβάτα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι», χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για τον προσδιορισμό μέτρων για το χρέος, ακόμη και σε επίπεδο αστεϊσμού.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν στενά τις διεργασίες που εξελίσσονται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και αναμένουν ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των εταίρων στο EuroWorking Group της 8ης Ιουνίου. Την προσεχή Πέμπτη, λοιπόν, η Αθήνα εκτιμά ότι θα μπορέσει να διαπιστώσει κατά πόσο δικαιούται να αναμένει μια βελτιωμένη πρόταση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μία εβδομάδα αργότερα δηλαδή, μιας πρότασης που να ικανοποιεί εν μέρει τις επιδιώξεις της, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή και να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Εφόσον δεν προκύψει μια τέτοια εικόνα, τότε θα πρέπει να αναμένεται στην τελική ευθεία προς το Eurogroup και νέος κύκλος επαφών του κ. Τσίπρα στην κατεύθυνση ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου γίνονται με την προσοχή στραμμένη και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο και ιδιαίτερα στα εσωτερικό της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος. Η επιλογή να γίνει σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές το απόγευμα, δείχνει την προσπάθεια να κρατηθούν κατά το δυνατόν χαμηλοί τόνοι. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, απόντος του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη, ανέλαβε να αναλύσει στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τα τρία βασικά σενάρια που η κυβέρνηση εξετάζει: εκείνο της απόφασης για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με χρηματοδότηση άμεσα, το δεύτερο που εξετάζει την επαύριον μιας απόφασης του Ταμείου να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και το τελευταίο, συμβατό με την πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup και θέλει το Ταμείο να παραμένει μεν, αλλά να αποφασίζει για τη χρηματοδότηση μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε, επίσης, για τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση να κινηθεί μετά το Eurogroup και για την απόφασή του να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup. Σε γενικές γραμμές, το κλίμα της συνεδρίασης περιγράφεται ως αυτό της στάσης αναμονής μέχρι να φανεί τι θα καταφέρει να αποκομίσει η κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων. Τον προβληματισμό της για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος συνολικά επανέλαβε εκ νέου η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Εν τω μεταξύ, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε, απευθυνόμενος, όπως είπε, «σε αυτούς που έλεγαν ότι η “αριστερή παρένθεση” θα σβήσει γρήγορα», ότι «η παρένθεση έγινε αγκύλη, πρόταση, παράγραφος, κεφάλαιο και βιβλίο και μάλιστα θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Θέλω να επισημάνω δε ότι τα καλά βιβλία με συναρπαστικό περιεχόμενο έχουν και δεύτερη έκδοση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή