Συνάντηση για Κυπριακό σε βαρύ κλίμα

Συνάντηση για Κυπριακό σε βαρύ κλίμα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, όπου, υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, θα έχει –μεθαύριο Κυριακή– συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Από την ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο στη Λευκωσία –όσο και στην Αθήνα– είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κλίμα θετικό προς επανάληψη μιας νέας Διάσκεψης της Γενεύης. Και τούτο διότι εκτιμάται ότι με βάση τη στάση Τουρκίας και Κατεχομένων μια δεύτερη Διάσκεψη της Γενεύης, χωρίς προετοιμασία με τη μίνιμουμ συμφωνία ή έστω συγκλίσεις επί των κατευθυντηρίων γραμμών που αφορούν ασφάλεια και εγγυήσεις, θα οδηγούνταν σχεδόν σίγουρα σε αποτυχία. Ουδείς, σε αυτή τη φάση, επιθυμεί να χρεωθεί νέα αποτυχία. Ερώτημα αποτελεί, βεβαίως, τι ακριβώς προτίθεται να προτείνει στους δύο ηγέτες ο κ. Γκουτιέρες, ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία να τους ζητήσει τη συνάντηση. Απαντες είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω ένταση των πιέσεων, ιδίως –αλλά όχι αποκλειστικά– λόγω των εξελίξεων που πυκνώνουν σταδιακά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, γίνεται, επίσης, σαφές ότι η αμερικανική στάση στο Κυπριακό, μάλλον παραμένει πανομοιότυπη με εκείνη η οποία υπήρχε και επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ως προς τη στάση της Τουρκίας ιδίως στο ζήτημα των ενεργειακών ερευνών, αυτή παραμένει εξόχως προβληματική, όπως αναδείχθηκε χθες και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ο οποίος χθες βρέθηκε στα Κατεχόμενα) στην κυπριακή έκδοση της «Κ». Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παραιτηθεί από «μονομερείς» πρωτοβουλίες (δηλαδή τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας), τότε και η Τουρκία «θα απαντήσει». Εν ολίγοις, η Αγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί υψηλούς τόνους και να χτίζει ρητορική «θερμού επεισοδίου». Από την τουρκική πλευρά τονίζεται, μάλιστα, ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα Διάσκεψη της Γενεύης, δίχως όρους και προϋποθέσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε χθεσινές δηλώσεις του και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος, μάλιστα, εξακολουθεί να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έναντι του κ. Αναστασιάδη.

«Καταιγίδα ’17»

Χθες, παρατηρήθηκε για ακόμη μια ημέρα αρκετά έντονη τουρκική κινητικότητα τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα στο Βόρειο Αιγαίο, όπου και διεξαγόταν η άσκηση «Καταιγίδα ’17». Χθες, το «παρών» έδωσαν στα γυμνάσια η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Για ακόμη μια ημέρα καταγράφηκε εμπλοκή ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16 στα βορειοδυτικά της Λέσβου. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι Τούρκοι είχαν στείλει στην περιοχή 10 μαχητικά τα οποία προχωρούσαν σε παραβάσεις κατά ζεύγη. Καταγράφηκε, επίσης, και ένα περιστατικό στη θάλασσα όταν τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα στη νησίδα Ζουράφα (ανατολικά της Σαμοθράκης), αλλά αποχώρησε έπειτα από την παρέμβαση της φρεγάτας «Ναβαρίνον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή