Κενό στην περίθαλψη μεταναστών σε νησιά έως τον Σεπτέμβριο

Κενό στην περίθαλψη μεταναστών σε νησιά έως τον Σεπτέμβριο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην καθυστέρηση του σχεδιασμού του προγράμματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσφύγων στα νησιά εκ μέρους του υπουργείου Υγείας οφείλεται το κενό στην παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα προκύψει έως τον Σεπτέμβριο. Οι συμβάσεις των ΜΚΟ που εκτελούσαν το συγκεκριμένο έργο έληξαν στο τέλος Μαΐου, ωστόσο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα –ύστερα από αίτημα της Ελλάδας–, δεν έχει ακόμα προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγη Τερζίδη στην «Κ», αναμένεται η έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος από την Κομισιόν όσον αφορά τη δραστηριοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και στα νησιά. Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση της Κομισιόν, το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε να στείλει το σχετικό αίτημα, παρόλο που γνώριζε ότι οι συμβάσεις των ΜΚΟ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το αίτημα τροποποίησης της σχετικής συμφωνίας έκτακτης χρηματοδότησης εστάλη από το υπουργείο Υγείας στην Επιτροπή (DG HOME) στις 24 Μαΐου, μόλις δηλαδή έξι μέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων με τις ΜΚΟ. «Η Επιτροπή εξέτασε το αίτημα και απάντησε στις ελληνικές αρχές στις 29 Μαΐου 2017, ζητώντας κάποιες μετατροπές. Με τη λήψη των αιτούμενων μετατροπών, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σχετική τροποποίηση», διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλαν στην «Κ», τονίζοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Οσον αφορά το κενό που θα δημιουργηθεί από τις 31 Μαΐου έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου στην παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στα νησιά, το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα καλυφθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με ίδια κεφάλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως πρόσφατα η Κομισιόν χρηματοδοτούσε μέσω έκτακτης χρηματοδότησης (EMAS) την υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspots) στα νησιά. Η υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης είχε με τη σειρά της συνάψει συμβάσεις με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες παρείχαν τις εν λόγω υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας παροχής χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι οι συμβάσεις της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης με τις ΜΚΟ επρόκειτο να λήξουν στο τέλος Μαΐου 2017. Γνωστοποίησαν επίσης ότι το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να αναλάβει την παροχή των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα hotspots στα νησιά και να αποστείλει κρατικούς γιατρούς.

Για τον σκοπό αυτόν, το υπουργείο Υγείας υπέβαλε αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης συμφωνίας έκτακτης χρηματοδότησης (ύψους 30 εκατ. ευρώ), την οποία είχε ήδη λάβει από την Κομισιόν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή