Η Ν. Κορέα μοντέλο αύξησης εσόδων μέσω e-φορολογίας

Η Ν. Κορέα μοντέλο αύξησης εσόδων μέσω e-φορολογίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιήθηκε χθες το ετήσιο Ελληνοκορεατικό Forum Συνεργασίας 2017 που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE). Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα τεχνολογίας, πληροφορικής, επικοινωνίας, «έξυπνων» δικτύων, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ.ά. και οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κορέας.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι από το σημερινό σημείο εκκίνησής της, η ελληνική οικονομία πρέπει να κινηθεί επειγόντως προς τη διευκόλυνση επενδύσεων στη χώρα –ιδίως τέτοιες που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής– και στην τεχνολογική αναβάθμιση που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και θα αναβαθμίσει την αξία των εξαγωγών.

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, Ahn Young-Jip, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κορέας στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – η Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 193 χώρες στον Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ από το 2010, έχοντας αναπτύξει εκτεταμένα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων όπως φορολογία, τελωνεία, κτηματολόγιο κ.ά. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της τεχνολογίας και της «έξυπνης» διακυβέρνησης, καθώς και την ανάγκη ενσωμάτωσής τους στη δημόσια διοίκηση. Ο δρ KIM Jae-jin, ανώτερος ερευνητής – Korea Institute of Public Finance, αναφέρθηκε στην εμπειρία της Κορέας από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού, φορολογικού συστήματος, μέσω του οποίου γίνονται όλες οι φορολογικές εργασίες. Οπως τόνισε, με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής φορολογικής διαχείρισης τα φορολογικά έσοδα τετραπλασιάστηκαν την περίοδο 1995-2013, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων και διευρύνθηκε η φορολογική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή