Η διατροφή των ασθενών

Η διατροφή των ασθενών

Κύριε διευθυντά

Η κ. Ν. Αγνάντη, ομ. καθηγήτρια Παθολογοανατομίας και πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ιωαννίνων, διοργάνωσε ένα συνέδριο για τη δίαιτα – διατροφή των ασθενών. Δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων πήγα στο τέλος των ομιλιών.

Ως καθηγητής Αιματολογίας που έχω νοσηλεύσει πολλούς ασθενείς με οξεία λευχαιμία και άλλες κακοήθεις νόσους, θα ήθελα να πω ότι οι πάσχοντες πρέπει κυρίως κατά τη διάρκεια της θεραπείας να λαμβάνουν φαγητά και φρούτα χωρίς πιθανότητα παρουσίας μικροβίων. Τα φαγητά πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα και τα φρούτα να έχουν φλοιό προστασίας, όπως π.χ. μπανάνες, πορτοκάλια, όχι φρούτα χωρίς κάλυψη όσο καλά πλυμένα κι αν είναι αυτά, π.χ. σταφύλια, μήλα κ.λπ. Επίσης να τρώνε κρέας, ιδιαίτερα βοδινό που έχει πιο πολύ σίδηρο και βιταμίνες Β12, αλλά γενικά μπορούν να τρώνε από όλα τα κρέατα και φαγητά, και ιδιαίτερα ψάρια, φρούτα, λαχανικά.  Ο κ. Μαμαλάκης, πολύ γνωστός από την τηλεόραση, είπε κάτι πολύ σοφό: «Η μητέρα μου έζησε 96 χρόνια και έτρωγε το πιάτο της καθημερινά με κάθε είδος τροφής». «Μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Ο Πρωταγόρας, έλεγε «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» και εννοούσε ότι όλα τα πράγματα και τα χρήματα έχουν σχέση με τον άνθρωπο. Αυτό το επιβεβαιώνει ο Αριστοτέλης στα «Μεταφυσικά».

Υπήρχε ομιλητής που μίλησε για το πάχος, του είπα ότι στο παγκοσμίου φήμης περιοδικό New England Journal of Medicine υπήρχε προ μηνών άρθρο που έλεγε ότι το 5% των καρκίνων οφείλεται σε τρία πράγματα: α. κάπνισμα, β. ήλιος και γ. πάχος. Οι άλλες μορφές οφείλονται σε κάποια τυχαία μετάλλαξη του DNA. Συμφώνησε ότι περιβάλλον, υγρασία, ψύχος, ατμόσφαιρα διαδραματίζουν ρόλο, όπως και στις κρίσεις της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και συμπλήρωσα ότι οι εργαζόμενοι στην Τουρκία στα δερμάτινα, επειδή τα επεξεργάζονται με βενζίνη, έχουν πιο συχνά εμφάνιση λευχαιμίας από τον γενικό πληθυσμό. Για το κρασί είπε ότι έχει δηλητήρια. Δεν ξέρω πιο κρασί εννοούσε, αλλά είναι γνωστό ότι η λογική χρήση έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά και είναι γνωστό ότι τα σταφύλια και το κρασί έχουν σίδηρο, γι’ αυτό και το γνωστόν ότι «και το κρασί τον γέροντα τον κάνει παλικάρι». Επίσης είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι, παρά τα πολλά τυριά που καταναλώνουν, δεν έχουν χοληστερίνη λόγω της μεγάλης ποσότητας κρασιού που πίνουν. Βέβαια η κατάχρηση προκαλεί και κίρρωση ακόμη.

Κ. Μπουραντας, Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων Παθολογίας – Αιματολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή