Γυναίκες πρόσφυγες βρίσκουν διέξοδο στην πληροφορική

Γυναίκες πρόσφυγες βρίσκουν διέξοδο στην πληροφορική

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χάρηκα όταν μου πρότειναν να παρακολουθήσω το εν λόγω σεμινάριο πληροφορικής, ήταν η πρώτη φορά έως τώρα που μου έδωσαν μια εκπαιδευτική ευκαιρία», λέει στην «Κ» η 19χρονη Σερίν από τη Συρία.

Είναι πρωί Τετάρτης και συνομιλούμε στο προαύλιο του «Μεταλλουργείου», του πέτρινου κτιρίου που από τις αρχές του 20ού αιώνα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς. Εδώ πραγματοποιείται το σεμινάριο πληροφορικής «Youth Spark Live Empowering Employment Opportunities for Women» (Ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης για νέες γυναίκες), που συνδιοργανώνουν το Tech Talent School, η Social Innov και η Microsoft, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η προσέλευση νεαρών γυναικών και εφήβων προσφύγων είναι μεγάλη, αν και διανύουμε περίοδο Ραμαζανίου και παραδοσιακά οι θρησκευόμενοι περιορίζουν τις δραστηριότητες τους. Ωστόσο, η Αμίνα, η Νεσρίν και η Σερίν, που ζουν με τις οικογένειές τους στη δομή του Solidarity Now στην Παιανία, δεν δίστασαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, καθώς νιώθουν ότι έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο στις σπουδές και την εν γένει προσωπική τους εξέλιξη. «Ζούσα έναν χρόνο στο κέντρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο, όπου δεν υπήρχε καμιά προσφερόμενη δραστηριότητα», περιγράφει η Σερίν, που σχεδίαζε να σπουδάσει πληροφορική. «Τα περισσότερα εξ όσων άκουσα σήμερα τα γνώριζα, ευελπιστώ, όμως, σε ένα επόμενο σεμινάριο να εμβαθύνουμε περισσότερο», συμπληρώνει. Αλλωστε, η εξοικείωση των τριών κοριτσιών με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη και αποτελεί για τις ίδιες δεξιότητα ζωτικής σημασίας. «Οταν εγκαταλείψαμε τη Συρία ήμουν ακόμα μικρή και δεν είχα δικό μου κινητό», θυμάται η 14χρονη Αμίνα, «είχαν, όμως, οι γονείς μου και μέσω WhatsApp λαμβάναμε οδηγίες για τη σωστή διαδρομή». Σήμερα, και οι τρεις κοπέλες είναι συνεχώς «διασυνδεδεμένες», προκειμένου να επικοινωνούν με συγγενείς και φίλους τους που έχουν μοιραία διασκορπιστεί ανά τον κόσμο. Αλλωστε, η Αμίνα και Σερίν πρόκειται προσεχώς να μετεγακτασταθούν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Καθώς η Νεσρίν γνωρίζει ότι η οικογενειακή αίτηση για μετεγκατάσταση απορρίφθηκε, έχει μεγαλύτερη αγωνία για το μέλλον. Οταν ερωτάται πώς θα ήθελε να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο της, απαντά κάθετα «θέλω να μάθω άμεσα αγγλικά και ελληνικά», αν και είναι η μοναδική που ήδη μιλάει αγγλικά. Αν η ζωή τα είχε φέρει αλλιώς, τώρα θα τελείωνε το λύκειο στην πατρίδα της. «Ηθελα να γίνω οδοντίατρος», εξηγεί διστακτικά, «μακάρι να έχω εδώ την ευκαιρία να συνεχίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή