Η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

Η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζων εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. αλλά και σημαντικός επενδυτής στην οικονομία της, η Κίνα συσπειρώνει τις δυνάμεις της με τις Βρυξέλλες, ώστε οι δύο εμπορικοί εταίροι να αποτελέσουν τον αντίποδα στις ΗΠΑ του Τραμπ, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ άρχιζε στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Κίνας, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας αποτελεί πλέον τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους η Κίνα ήταν η αγορά που απορρόφησε το 10% των εξαγωγών της. Ειδικότερα, μάλιστα, στο διμερές εμπόριο υπηρεσιών, η Ε.Ε. παρουσίασε πέρυσι εμπορικό πλεόνασμα ύψους 11 δισ. ευρώ.

Εμπορικό έλλειμμα 175 δισ.

 

Η Κίνα καταλαμβάνει, άλλωστε, την πρώτη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, καθώς η Ε.Ε. απορρόφησε το 10% των κινεζικών εξαγωγών το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα ύψους 175 δισ. ευρώ από το εμπόριο προϊόντων.

Αν εξαιρεθεί η προσωρινή πτώση που σημείωσε το 2009 εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης, η αξία των προϊόντων που εισάγει η Ε.Ε. από την Κίνα αυξανόταν σχεδόν αδιάκοπα την τελευταία δεκαετία, για να φτάσει το περασμένο έτος στα 345 δισ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι εξαγωγές της Ε.Ε. στην Κίνα τριπλασιάσθηκαν φτάνοντας πέρυσι στα 170 δισ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, υπάρχει συνεχής ροή επενδύσεων μεταξύ των δύο εμπορικών εταίρων. Σύμφωνα, πάντα, με τη Eurostat, από την πλευρά της Ε.Ε. οι άμεσες επενδύσεις στην Κίνα μειώθηκαν το 2015 στα 6 δισ. ευρώ από τα 9 δισ. ευρώ του 2014 και τα 21 δισ. ευρώ του 2013. Από την πλευρά της Κίνας, αντιθέτως, οι επενδύσεις στην Ε.Ε. παρέμειναν σταθερές στα 6,3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διήμερη σύνοδο κορυφής των δύο εμπορικών εταίρων, είναι πιθανόν στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν να υιοθετήσουν ενιαία θέση κατά του προστατευτισμού, αν και κάτι τέτοιο έχει διαφορετικές ερμηνείες για τις δύο πλευρές, όπως εύστοχα επισημαίνουν πολλοί οικονομικοί αναλυτές. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε. στην Κίνα μόλις έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που φέρνει στο φως την απαισιοδοξία των μελών του αναφορικά με την προοπτική να ανοίξει και να μεταρρυθμιστεί η κινεζική αγορά. Οπως τονίζουν, όμως, οικονομικοί αναλυτές, φαίνεται πως η Κομισιόν έχει αποφασίσει να πάρει κατά γράμμα την ομιλία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, κατά του προστατευτισμού στο Νταβός.

«Πράσινη» συμμαχία

Μιλώντας, άλλωστε, στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο επίτροπος Κλίματος της Ε.Ε., Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, τόνισε πως «η Ε.Ε. και η Κίνα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και να επιταχύνουν τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας στην καθαρή ενέργεια». Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που διέρρευσε στον Τύπο και αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή «ζήτημα εθνικής ασφαλείας». Σε μια προσπάθεια, άλλωστε, να κατευνάσουν την ανησυχία στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για χρηματοδότηση σχεδίων καθαρής ενέργειας και τις υποσχέσεις τους να επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Η Ε.Ε. που έχει επινοήσει και προωθήσει το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων για εκπομπές καυσαερίων, έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Κίνα κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κινεζικού σχεδίου μείωσης των εκπομπών καυσαερίων. Αναμένεται, επίσης, πως οι δύο πλευρές θα εγκαινιάσουν την πρώτη συνεργασία τους στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

«Προσοχή στους γεωπολιτικούς κινδύνους»

Ο Ούγγρος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε χθες την Ε.Ε. για την «υπαρξιακή κρίση» που την απειλεί και για τον κίνδυνο να αμελήσει τα δικά της προβλήματα εξαιτίας των παρατεταμένων συνομιλιών για το Brexit. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate συνιστά στην Ε.Ε. να προσεγγίσει τις συνομιλίες για το Brexit με «εποικοδομητικό πνεύμα» και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση τριών κινδύνων, την εδαφική διάσπαση, την προσφυγική κρίση και την απουσία ανάπτυξης. Τονίζει, επίσης, πως η Ε.Ε. πρέπει να μεριμνήσει ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους ανθρώπους και κυρίως στους νέους. Επισημαίνει πως η Ε.Ε. έχει εξελιχθεί σε έναν οργανισμό στον οποίο η Ευρωζώνη αποτελεί τον πυρήνα και τα άλλα μέλη είναι σε κατώτερη θέση. Εκφράζει μάλιστα την άποψη πως «αν η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αντικατασταθεί από μια Ευρώπη πολλών δρόμων που δίνει στις χώρες-μέλη της τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές δημοκρατικές επιλογές, θα έχουμε περισσότερο ευεργετικά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή