Σενάρια διαχείρισης της αποτυχίας

Σενάρια διαχείρισης της αποτυχίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι, εάν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου οδηγηθεί σε αδιέξοδο, το Παρίσι θα στηρίξει το αίτημα του κ. Τσίπρα το «ελληνικό ζήτημα» να τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα φέρεται να διασφάλισε ο πρωθυπουργός, κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, την περασμένη Δευτέρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που θα εκτείνονται πέραν της 15ης Ιουνίου, καθώς η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δοθεί στην Αθήνα μια καλύτερη συμφωνία από εκείνη που παρουσιάστηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο στο άγονο Eurogroup της 22ας Μαΐου τείνει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μάλιστα, ήδη το επιτελείο του πρωθυπουργού επεξεργάζεται και σενάρια διαχείρισης των απωλειών από την κατάρρευση του success story που η κυβέρνηση οικοδομούσε όλους τους προηγούμενους μήνες, περιλαμβανομένης, παρά τις χλιαρές διαψεύσεις, και της πραγματοποίησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Είναι προφανές πως στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στο τραπέζι του Eurogroup να φθάσει μια βελτιωμένη πρόταση, η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που για συμβολικούς και πρακτικούς λόγους –σταδιακή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές– αποτελεί το μοναδικό στοίχημα που έχει απομείνει στον πρωθυπουργό. Ομως, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι πιθανότητες το στοίχημα αυτό να κερδηθεί είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι ελπίδες της Αθήνας για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, μαζί με τις ενστάσεις του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχουν στην πραγματικότητα εκμηδενιστεί. Το Ταμείο πιθανότατα θα παραμείνει, αλλά χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να προχωρήσει στη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που κρατάει το κλειδί για την όποια βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει αποστείλει κανένα σήμα μεταστροφής της έως τώρα στάσης του, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Αντιθέτως, προχθές πέρασε στην αντεπίθεση με βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, η παράταση της «ελληνικής εκκρεμότητας» και πέραν του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σχεδόν προεξοφλείται, παρότι θεωρείται βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου ο κ. Τσίπρας να αποδεχθεί κάποιου είδους συμφωνία με τους εταίρους, καθώς μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων το σενάριο της ρήξης έχει επί της ουσίας αποκλειστεί.

Με δεδομένη τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας, όπως προαναφέρθηκε, στο παρασκήνιο συζητείται το ενδεχόμενο να ζητήσει είτε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είτε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή».

Εάν όντως ο κ. Τσίπρας επιλέξει να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η διεξαγωγή του τοποθετείται μεταξύ 16 και 21 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά το επόμενο Eurogroup και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Είναι προφανές πως, σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εμφανιστεί ενισχυμένος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ομως, παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τοποθετούνται δημοσίως, καθώς η όποια πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα δεν έχει αναληφθεί, στο παρασκήνιο υποστηρίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει στόχο τη «διάχυση» των ευθυνών για το γεγονός ότι τελικά η χώρα θα περάσει κάτω από τον πήχυ που έχει τεθεί σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Εξάλλου, υπενθυμίζουν πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν την τελευταία διετία τη συναίνεση μόνον όταν οδηγούνται, μαζί με τη χώρα, σε αδιέξοδα. Υπ’ αυτή την έννοια, μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο τυχόν πρόσκληση του κ. Τσίπρα για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο να μην τύχει θετικής ανταπόκρισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή