Eυρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής για το «Τσάι» της Αλεξάνδρου Σούτσου

Eυρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής για το «Τσάι» της Αλεξάνδρου Σούτσου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν ένα διάφανο κουτί μινιμαλισμού και αρμονίας, που διαχέει το φως στον δρόμο, το «Τσάι» είναι γνωστό στους Αθηναίους τα τελευταία χρόνια για τον πολιτισμό και την ποιότητα. Ομως, μία ακόμη διάκριση, αυτή τη φορά διεθνής, επαναφέρει το βλέμμα σε αυτόν τον αθηναϊκό χώρο που από τότε που ανακαινίστηκε ριζικά έχει προτείνει μια ολιστική αισθητική, ένα σύνθετο βίωμα. Το «Τσάι», στην Αλεξάνδρου Σούτσου, ανάμεσα στην Αμερικής και στη Δημοκρίτου, είχε κάθε λόγο να γιορτάζει προχθές και όλοι όσοι ήμασταν εκεί είχαμε την ευκαιρία να περιεργαστούμε και το κρυστάλλινο τρόπαιο: το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2017 για τον καλύτερο εμπορικό χώρο της χρονιάς είχε έρθει από τις Βρυξέλλες, γιατί εκεί είχε γίνει η τελετή απονομής στις 18 Μαΐου. Τα βραβεία, σε πολλές κατηγορίες, απονέμονται από την archi – Europe, θυγατρική εταιρεία της θεσμικής EURAF (European Architecture Foundation). Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο αρχιτέκτων Γιώργος Μπάτζιος, ένας άνθρωπος με καθαρό αρχιτεκτονικό όραμα, στέρεος και ανοικτός. «Αυτό που ήθελα να πετύχω με το “Τσάι” ήταν να το φτάσω σε ένα επίπεδο χωρικής εξειδίκευσης ανάλογης με την εμπορική εξειδίκευση που είχε η επιχείρηση πάνω στο τσάι και όχι μόνο. Υπήρχε ένα κενό στην προώθηση του προϊόντος, στον χώρο, στο λογότυπο… Προσπάθησα να κάνω ένα ολικό rebranding ξεκινώντας από το λογότυπο, το flagship store, τα γραφικά… Να δημιουργήσω μια ολιστική νέα εικόνα, καθρέπτη της εμπειρίας και εξειδίκευσης που απέκτησαν οι εντολοδόχοι μου έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια».

Δημιουργία του Σάκη Παπαθεοδώρου, το «Τσάι» συνεχίζει με τους γιους του Νίκο και Κώστα και τους συνεργάτες τους. «Ξεκίνησα σχεδιάζοντας το λογότυπο έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου την ιαπωνική κουλτούρα ως της πιο αντιπροσωπευτικής τής κουλτούρας του τσαγιού», λέει ο αρχιτέκτων Γιώργος Μπάτζιος. «Η απλότητα και η καθαρότητα του λογοτύπου λειτούργησαν ως σημείο αναφοράς για τον σχεδιασμό του καταστήματος».

Στο «Τσάι» δεν καπνίζει κανείς (το πεζοδρόμιο φιλοξενεί στα όρθια τους καπνιστές). Στο εσωτερικό είναι αδύνατον να υψώσει κανείς τη φωνή του. Είναι μία συνολική εμπειρία, να πιεις τσάι, κρασί ή να δοκιμάσεις γεύσεις σε ένα χώρο που αρχίζει από την ιεροτελεστία της εσωτερικής αρμονίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή