Στην τελική ευθεία η Βρετανία

Στην τελική ευθεία η Βρετανία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες με την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θεωρούσε ότι οδηγεί το Συντηρητικό Κόμμα σε εκλογικό περίπατο. Ομως, το πολιτικό κλίμα ενόψει της αναμέτρησης της 8ης Ιουνίου έχει εξελιχθεί διαφορετικά.

Οι Συντηρητικοί παραμένουν το αδιαμφισβήτητο φαβορί, αν και το Εργατικό Κόμμα υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν έχει εμφανίσει μια δυναμική που μπερδεύει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κάποιες μετρήσεις δείχνουν την ψαλίδα που χωρίζει τους Εργατικούς από τους Συντηρητικούς να έχει κλείσει έως και στις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ άλλες εκτιμούν τη διαφορά στις 15 μονάδες. Προσπαθώντας να εξηγήσουν τις τεράστιες αποκλίσεις, τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων σημειώνουν ότι, μετά την παταγώδη αποτυχία πρόβλεψης του Brexit, πειραματίζονται με πολλά και διαφορετικά μοντέλα.

Παρότι η απόσταση που χωρίζει τον Κόρμπιν από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είναι μεγάλη, η προεκλογική του εκστρατεία έχει διευρύνει αναπάντεχα το πεδίο της πολιτικής συζήτησης. Υστερα από επτά χρόνια λιτότητας υπό κυβερνήσεις των Συντηρητικών, ο Κόρμπιν έχει αποσπάσει την προσοχή υποσχόμενος αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επιστροφή των σιδηροδρόμων και της ύδρευσης σε δημόσιο έλεγχο και φορολόγηση των πλουσίων. Αντιθέτως, θέσεις του Κόρμπιν όπως η μη ανανέωση του βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίου και η κατάργηση της μοναρχίας δεν συμπεριλήφθηκαν στο πολιτικό πρόγραμμα των Εργατικών.

Από τότε που ο 68χρονος αντιφρονών εξελέγη αναπάντεχα επικεφαλής των Εργατικών, ενταφιάζοντας την πολιτική κληρονομιά του Τόνι Μπλερ, εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη συνέρρευσαν στο κόμμα, το οποίο πια είναι το μεγαλύτερο από πλευράς μελών σε όλη την Ευρώπη. Οι Εργατικοί παραμένουν, όμως, μικροί από πλευράς οικονομικής στήριξης. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι π.χ. την τελευταία εβδομάδα εισέρρευσαν στα ταμεία των Συντηρητικών δέκα φορές μεγαλύτερα ποσά σε δωρεές απ’ ό,τι προς τους Εργατικούς.

Οπως κάνει κάθε αθλητής που έχει το πάνω χέρι, κορυφαία προτεραιότητα της Μέι στην εκστρατεία αυτή είναι να αποφύγει τα σφάλματα. Ως εκ τούτου, έχει αρνηθεί κάθε απευθείας αντιπαράθεση με τον Κόρμπιν, ενώ την Τετάρτη, στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, προτίμησε να στείλει την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ. Ερωτηθείσα ποια κοινωνική πολιτική θα ακολουθήσουν οι Συντηρητικοί, η Ραντ είπε «μπορείτε να μας κρίνετε από τα πεπραγμένα μας», δήλωση που προξένησε γέλια στο στούντιο και εν συνεχεία καταγγελίες ότι το κοινό ήταν «αριστερό» (το BBC είπε ότι ανέθεσε την επιλογή του κοινού σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία επέλεξε αντιπροσωπευτικό δείγμα ψηφοφόρων). Η Ραντ χειροκροτήθηκε όταν κατηγόρησε τον Κόρμπιν ότι έχει «το μαγικό δέντρο που βγάζει λεφτά» και ότι τα νούμερα του προγράμματός του δεν βγαίνουν, ενώ ο Κόρμπιν αντέτεινε ότι το πρόγραμμα των Συντηρητικών δεν είναι καν κοστολογημένο.

Το Brexit

Την επόμενη ημέρα, η Μέι έστρεψε τη συζήτηση στο Brexit, υποστηρίζοντας, σε μια ομιλία γεμάτη αισιοδοξία, ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι η αρχή ενός λαμπρού μέλλοντος για τη Βρετανία, με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων.

Ομως δομώντας την προεκλογική εκστρατεία γύρω από την προσωπικότητά της («Ισχυρή και σταθερή» είναι το κεντρικό σύνθημα), η Μέι είναι ευάλωτη σε επιθέσεις όπως αυτή με το δημοφιλές μουσικό βίντεο «Liar», που την κατηγορεί ως ανειλικρινή. Το ευτύχημα για την πρωθυπουργό είναι ότι τέτοιου είδους πολιτικά εργαλεία έχουν διεισδυτικότητα στις νεαρές ηλικίες, που δεν πηγαίνουν πάντοτε να ψηφίσουν, ενώ η Μέι κυριαρχεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, που δεν χάνουν ποτέ τα ραντεβού με τις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή