Πούτιν για απόσυρση ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα: «Don’t worry, be happy»

Πούτιν για απόσυρση ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα: «Don’t worry, be happy»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτι δεν πρόκειται να κρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναντ Τραμπ, για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα παρότι πίστευε ότι η Ουάσιγκτον δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει την «ομάδα», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. 

«Don't worry, be happy», δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή την απόσυρση των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για την συμφωνία του Παρισιού. Αν δουλέψουμε όλοι παραγωγικά, μπορεί να συμφωνήσουμε σε κάτι», 

Δεν δίστασε, μάλιστα, να αστειευτεί πως «για οποιοδήποτε μελλοντικό φαινόμενο κακοκαιρίας στον κόσμο, τώρα μπορεί να κατηγορηθεί ο "Αμερικανικός ιμπεριαλισμός"».

Σχολιάζοντας περαιτέρω το έγγραφο της συμφωνίας του 2015 επισήμανε πως παρότι πρόκειται για μια «καλή» συμφωνία, η Ρωσία δεν έχει υπογράψει ακόμη καθώς περιμένει να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, υπονοώντας ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών. 

«Παρενέβαιναν στα ρωσικά πράγματα για χρόνια»

Σε σχέση με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι υπάρχει πιθανότητα τα στοιχεία που παρατίθενται στις αμερικανικές αναφορές μπορούν να είναι κατασκευασμένα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν «ρωσικά δακτυλικά αποτυπώματα» στην εκλογική διαδικασία. 

«Διάβασα κι εγώ αυτές τις αμερικανικές αναφορές», είπε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ένα κείμενο που περιέχει μόνο υποθέσεις και όχι κάτι ξεκάθαρο. Ο Πούτιν, στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί για ρωσική ανάμειξη πρέπει να σταματήσουν εφόσον βλάπτουν τις διεθνείς σχέσεις, την παγκόσμια οικονομία και τα θέματα ασφαλείας, συμπληρώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να δημιουργηθεί μία πραγματική συνεργασία. 

Ως προς τις συναντήσεις, που φέρονται να είχαν Ρώσοι αξιωματούχοι με το επιτελείο της εκστρατείας Τραμπ, ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι η δουλειά των πρεσβευτών – να κάνουν συναντήσεις, οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση ήταν γενικού περιεχομένου, με στόχο την συνεργασία, χωρίς να συναφθεί συμφωνία. 

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ για χρόνια παρενέβαιναν στα ρωσικά πράγματα, συστηματικά και απροκάλυπτα. Παράλληλα, σχολίασε ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρήματα που διέρρευσαν από αυτές εξακολουθούν να είναι σημαντικά, ενώ η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον πρέπει να αποδεχθεί ότι έκανε λάθη. 

«Όργανο αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής το ΝΑΤΟ»

Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Βορειοατλαντική Συμμαχία «όργανο αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής». O Πούτιν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα ρωσικά σύνορα, ενώ διερωτήθηκε με νόημα «γιατί να αυξάνεις τις δαπάνες για την άμυνα. εάν δεν υπάρχει σκοπός να επιτεθείς σε κάποιον». Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε, ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα μέλη της Συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι εάν αυτό δε συμβεί θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή