Τα αγόρια και τα κορίτσια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο 1962, ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι, η Φρανσουάζ Αρντύ, έκανε όλους τους νέους της Γαλλίας να τραγουδάνε το «Tous les garçons et les filles». Ήταν ένα τραγούδι θλιβερό, που άγγιζε τις καρδιές: «Όλα τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας μου περπατάνε δυο δυο, χέρι χέρι, ευτυχισμένα. Όμως εγώ περπατώ στους δρόμους μόνη, λυπημένη, γιατί κανείς δεν μ’ αγαπάει. Άραγε, σύντομα θα γνωρίσω τον έρωτα; Πότε θα ’ρθει η μέρα που θα έχω κάποιον να μ’ αγαπάει;». Αυτά περίπου έλεγε. Η γαλλική κοινωνία –και όλη η δυτική Ευρώπη–είχε ήδη αρχίσει να ζει την περίοδο της ευημερίας, την αποθέωση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, συνδυασμένης με το κοινωνικό κράτος. Η ανεργία ήταν σχεδόν μηδενική. Τα σπίτια διέθεταν πλέον ηλεκτρικές συσκευές: κουζίνα, πλυντήριο, ψυγείο, τηλεόραση. Οι νέοι του baby boom άκουγαν αμερικανικά ροκ εν ρολ στα τζουκ μποξ και φόραγαν μπλου τζιν, έπαιζαν φλίπερ, έπιναν Κόκα-κόλα. Ένιωθαν ελεύθεροι. Και όμως, αυτό το τραγούδι θλίψης τούς γοήτευσε: 500.000 δίσκοι μέσα στο 1962 και ένα εκατομμύριο το 1963, μόνο στη Γαλλία. 

Ταυτόχρονα ξεκινούσε ένας νέος τραγουδιστής, συνθέτης και ηθοποιός: ο Ζακ Ντυτρόν. Η δική του μεγάλη επιτυχία ήταν το «Le temps de l’amour». Είχε έρθει ο καιρός του έρωτα. Άλλωστε ο ίδιος τραγουδούσε «Μ’ αρέσουν τα κορίτσια του Castel» (του περίφημου κλαμπ πριβέ στο 15 της οδού Πρενσές στο Παρίσι), όπου σύχναζε –τότε– ο κόσμος του θεάματος. Ασφαλώς και η Φρανσουάζ. Ο Ζακ και η Φρανσουάζ είχαν έναν χρόνο διαφορά ηλικίας. Μεγάλωσαν και οι δύο στο 9ο Διαμέρισμα του Παρισιού, πίσω από την Γκαλερί Λαφαγιέτ. Μάλλον όμως γνωρίστηκαν στον κόσμο της μουσικής. Έγιναν ζευγάρι το 1967 στην Κορσική. 

Για τις ανάγκες της προβολής φωτογραφήθηκαν τη δεκαετία του ’70 στην κρεβατοκάμαρά τους. Αυτός, ακόμα στο κρεβάτι, με ένα αδιόρατο χαμόγελο, με το αιώνιο πούρο του και τα παροιμιώδη σκούρα γυαλιά του, είναι έτοιμος να φάει τα αυγά που του έχει ετοιμάσει η Φρανσουάζ, η οποία κάθεται δίπλα του. Σκηνή ερωτικής και συζυγικής ευτυχίας.

Έμειναν μαζί έως τη δεκαετία του ’90, χωρίς έκτοτε να πάρουν διαζύγιο…  

Όπως πολλά αγόρια και κορίτσια της ηλικίας τους. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή