ΑΤΖΕΝΤΑ

START – Create Cultural Change

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ξένη δημοσίευση

Το πρόγραμμα STARTCreate Cultural Change* για στελέχη πολιτιστικής διαχείρισης στην Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου, παρουσίασε τις 15 ιδέες-κοινωνικοπολιτιστικά έργα, που πραγματοποίησαν οι υπότροφοι του προγράμματος κατά το τελευταίο εξάμηνο σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιδέες-έργα παρουσιάστηκαν σε μια διήμερη εκδήλωση από τις 25 έως τις 26 Μαΐου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

*To START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Schtiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Website: www.startgreece.net

Η δεύτερη χρονιά του προγράμματος START – Create Cultural Change για την προώθηση ανερχόμενων στελεχών πολιτιστικής διαχείρισης έφτασε στο τέλος της με μια εκδήλωση στις 25 και 26 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση των υποτροφιών του προγράμματος START έλαβε χώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι 15 υπότροφοι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τα έργα τους διευρύνοντας τη δικτύωση τους στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης.

Την Πέμπτη 25 Μαΐου έγινε παρουσίαση της δομής του προγράμματος από τους εταίρους του (το ίδρυμα Robert Bosch Schtiftung, το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων από τη Γερμανία) καθώς και τους νέους φορείς υποστήριξης από την Ελλάδα (το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη). Στη συνέχεια παρουσιάστηκε μια site-specific καλλιτεχνική περφόρμανς σε χορογραφία μιας απόφοιτου του προγράμματος την οποία ακολούθησε μια δεξίωση στο εκθεσιακό χώρο παρουσίασης των 15 έργων. Εκεί οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία σε ειδικά σχεδιασμένα και διαμορφωμένα περίπτερα να παρουσίασουν τα έργα τους από όλη την Ελλάδα στο κοινό που με μεγάλο ενδιαφέρον μίλησε απευθείας μαζί τους και ανακάλυψε ελληνικές κοινωνικο-πολιτιστικές πρωτοβουλίες (τα έργα ήταν από τις εξής πόλεις: Πρέσπες, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Θήβα, Αθήνα, Αίγινα, Άργος, Ρόδος). Η δικτύωση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς περαιτέρω συνεργασίες θα ενισχύσουν τα έργα αυτά στη συνέχειά τους μετά το πρόγραμμα START.

Εκτός από το κοινό της πόλης, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και εκπρόσωποι από 15 κοινωνικο-πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας στα οποία οι εν λόγω 15 υπότροφοι παραβρέθηκαν για 2 μήνες κατά το Φθινόπωρο του 2016 με σκοπό να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να πάρουν εμπειρίες πολιτιστικής διαχείρισης από τη Γερμανία.

Επέκταση του τοπικού δικτύου υποστηρικτών

Την Παρασκευή 26 Μαΐου σε μια κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εντός του ίδου χώρου στο λιμάνι, οι 15 υπότροφοι παρουσίασαν προφορικά τις ιδέες τους και τα πλάνα συνέχισής τους με σκοπό να διεκδικήσουν τα τρία βραβεία ανάπτυξης 10.000 Ευρώ έκαστο που φέτος προσφέρει στο πρόγραμμα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Σκοπός της απονομής των βραβείων αυτών είναι να καταστεί δυνατή η συνέχιση και η ανάπτυξη των έργων στις αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ