Το Μηχανογραφικό της Επιτυχίας

Το Μηχανογραφικό της Επιτυχίας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου επισφραγίζει τις προσπάθειες των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή για να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρά την κούραση των εξετάσεων, υποψήφιοι και γονείς απαραίτητο είναι να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη συμπλήρωσή του και να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Τρία καθοριστικά βήματα πριν την οριστική υποβολή του Μηχανογραφικού:

Βήμα 1ο – Γενική ενημέρωση:

Αρχικά, πρέπει να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα Τμήματα που μας ενδιαφέρουν και έχουμε τη δυνατότητα να τα επιλέξουμε. Είναι προτιμότερο, βέβαια, να συλλέξουμε βασικές πληροφορίες για όλα τα Τμήματα που μπορούμε να δηλώσουμε και στη συνέχεια να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας κινούν το ενδιαφέρον. Οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να συγκεντρώσουμε είναι:

  • το πρόγραμμα σπουδών του κάθε Τμήματος ή Σχολής και το αντικείμενο των μαθημάτων,
  • οι επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων,
  • η διακύμανση των βάσεων και ο αριθμός των εισακτέων τα τελευταία χρόνια,
  • τα μεταπτυχιακά προγράμματα που μπορούν να συνδυαστούν με το βασικό πτυχίο και οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει ένας τέτοιος συνδυασμός.*

Βήμα 2ο – Συζήτηση και προγραμματισμός:

Στη συνέχεια, η συζήτηση για τις πιθανές επιλογές και τις αντίστοιχες προοπτικές με την οικογένεια, με τους καθηγητές, με φίλους και ανθρώπους που εμπιστευόμαστε είναι πολύ χρήσιμη και διευκολύνει τη διαδικασία της επιλογής. Στο στάδιο αυτό και στα πλαίσια της οικογένειας αποφασίζεται επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα σπουδών σε Τμήματα που βρίσκονται σε άλλη πόλη.

Βήμα 3ο – Επιλογές και κατάταξη Τμημάτων:

Τέλος, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, τις φιλοδοξίες και τον χαρακτήρα μας, και εφόσον έχουμε επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες που συλλέξαμε, προχωρούμε στην ιεράρχηση των επιλογών μας και στην κατάταξη των Τμημάτων. Συμπληρώνουμε έγκαιρα ένα προσωρινό Μηχανογραφικό αξιοποιώντας τη δυνατότητα που παρέχεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο μερικών ημερών για να επεξεργαστούμε με νηφαλιότητα τις επιλογές μας, να κάνουμε ενδεχομένως αλλαγές και να οριστικοποιήσουμε το Μηχανογραφικό μας με μεγαλύτερη σιγουριά.

Πριν προχωρήσει κανείς στην οριστική υποβολή του Μηχανογραφικού πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με την είσοδό του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγει μια νέα σελίδα και ξεκινά μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδος της ζωής του. Οι επιλογές είναι καθοριστικές όχι μόνο ως προς το αντικείμενο σπουδών, αλλά και ως προς την επαγγελματική σταδιοδρομία και την προσωπική εξέλιξη του καθενός. Για τον λόγο αυτόν προσπαθούμε να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη!

Πέντε μυστικά του Μηχανογραφικού που πρέπει να γνωρίζουμε:

  1. Η σειρά προτίμησης στο Μηχανογραφικό Δελτίο πρέπει να εκφράζει αποκλειστικά τις επιθυμίες των υποψηφίων (δεδομένων των αντικειμενικών περιορισμών) και να μην επηρεάζεται από τις βάσεις προηγούμενων ετών. Δηλώνουμε πρώτα τα Τμήματα στα οποία θέλουμε να σπουδάσουμε και όχι εκείνα που είχαν πέρυσι μεγαλύτερη βάση εισαγωγής.
  2. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσα Τμήματα θέλει στο Μηχανογραφικό του Δελτίο από το πεδίο ή τα πεδία στα οποία είναι υποψήφιος. Λιγότερα Τμήματα στο Μηχανογραφικό Δελτίο δε δίνουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε αυτά, δηλαδή ένας υποψήφιος που δηλώνει λιγότερα Τμήματα δεν έχει κανένα απολύτως πλεονέκτημα.
  3. Επίσης, στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή σε ένα Τμήμα δεν παίζει ρόλο η σειρά προτεραιότητας με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει το Τμήμα αυτό στο Μηχανογραφικό τους. Τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι είναι το κριτήριο για την εισαγωγή τους στα Τμήματα και τις Σχολές.
  4. Δεν υπάρχει δυνατότητα μετά την οριστική υποβολή του Μηχανογραφικού να αλλάξει κανείς τις προτιμήσεις του. Αν έχει συγκεντρώσει μόρια που του επιτρέπουν να εισαχθεί σε περισσότερα Τμήματα, θα εισαχθεί σε αυτό που έχει δηλώσει πρώτο από αυτά.
  5. Το τελικό Μηχανογραφικό Δελτίο πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά Τμήματα σχετικά με το αντικείμενο σπουδών που έχει επιλέξει ο κάθε υποψήφιος, καλύπτοντας μεγάλο εύρος βάσεων και διευρύνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας.

Ευχόμαστε σε όλους κάθε επιτυχία και καλά αποτελέσματα.

Ιάσονας Μαρκάκης

[Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Meng Mechanical Engineering/NTUA, MBA/AUEB, Διευθυντής ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ Φροντιστηρίου]

(*) Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του σωστού Μηχανογραφικού καταγράφονται αναλυτικά στον Νέο Οδηγό Σπουδών: ΣΠΟΥΔΕΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ των εκδόσεων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ που μόλις κυκλοφόρησε με επικαιροποιημένες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, τις δυνατότητες απασχόλησης και τις προοπτικές των επαγγελμάτων.

Ο Οδηγός Σπουδών είναι διαθέσιμος στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ: www.methodiko.net και στο τηλέφωνο: 210 99 46 111.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή