Συρία: Ξεκίνησε η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκκα

Συρία: Ξεκίνησε η εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκκα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν την έναρξη της εκστρατείας τους για την ανακατάληψη της Ράκκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους, με συντονισμένες επιθέσεις από βορρά, ανατολή και δύση, καθώς και με την από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού.

Ο Ταλάλ Σίλο, εκπρόσωπος των SDF, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα και ότι η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης αναμένεται να είναι σφοδρή, «διότι το Ισλαμικό Κράτος θα υπερασπισθεί μέχρι θανάτου αυτό που ονομάζει πρωτεύουσά του».

Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν το 2014 την πόλη, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο ανταρτικών δυνάμεων, και την χρησιμοποίησε ως κέντρο για τον σχεδιασμό των επιθέσεων κατά της Δύσης. Η επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την πίεση επί του ΙΚ, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στο ιρακινό προπύργιό του στην Μοσούλη και υποχωρεί παράλληλα σε πολλές περιοχές που ελέγχει στη Συρία.

«Ο συνασπισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των επιχειρήσεων. Εκτός από τα αεροσκάφη, υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού που δρουν στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την έναρξη  συντονισμένης επίθεσης των SDF στον ανατολικό τομέα της πόλης τα ξημερώματα, καθώς και σε στρατιωτική βάση στα βόρεια περίχωρά της.

Οι συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχαν δηλώσει στο Reuters το Σάββατο, ότι η επίθεση κατά της Ράκκα αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών.

«Ξεκίνησε σήμερα. Έχουν φθάσει στα όρια της πόλης, αλλά δεν έχουν καταλάβει κανένα κτίριό της», δήλωσε νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντελραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση στις άκρες της συνοικίας αλ-Μάσλαμπ στην ανατολική πλευρά της πόλης και κατά της βάσης της 13ης Μεραρχίας του συριακού στρατού στα βόρεια της πόλης, την οποία σήμερα ελέγχουν οι τζιχαντιστές, ακολούθησαν ολονύκτιους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. 

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

(Πηγή: REUTERS, A.P., ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή