«Ποιός, τελικώς, νομοθετεί στη χώρα;»

«Ποιός, τελικώς, νομοθετεί στη χώρα;»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζονος πολιτικής σημασίας περιστατικό κατεγράφη σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και το οποίο αφορά ευθέως τον τρόπο νομοθέτησης: Μετά από παρατήρηση της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση διά της υφυπουργού Οικονομικών ανακοίνωσε την απόσυρση διάταξης επί θέματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διάταξη την οποία ο αρμόδιος υπουργός (Δικαιοσύνης) Στ. Κοντονής όχι μόνο ανάφερε πως δεν γνώριζε, αλλά και πολύ περισσότερο δήλωσε επισήμως και ευθέως ότι το περιεχόμενό της «δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Η εξέλιξη αυτή, όπως σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, εγείρει εύλογα ερωτήματα ως προς το ποιός, τελικώς, νομοθετεί στη χώρα. Σημειώνεται, βεβαίως, ότι το νομοσχέδιο –άρα και την επίμαχη ρύθμιση που εμπεριέχει- φέρει την υπογραφή του κ. Κοντονή. Οπως δε αναφέρθηκε, πρόκειται για διάταξη-ρύθμιση μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να αρθεί το δικηγορικό «απόρρητο» επί φορολογικών υποθέσεων.

Αρχικώς, το ζήτημα έθεσε με παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδος: «Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό για τους δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα. Το άρθρο 12, το οποίο έρχεται στην Ολομέλεια, χωρίς να υποστεί τη βάσανο της ακρόασης των φορέων, καταργεί το δικηγορικό απόρρητο, χωρίς την παραμικρή θεσμική εγγύηση. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου να δηλώσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

«Θα φέρουμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις-διορθώσεις επί του σχεδίου νόμου, μεταξύ των οποίων η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του σχεδίου νόμου διαγράφεται. Μετά και από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου αποσύρεται το επίμαχο άρθρο», είπε αμέσως η κυρία Παπανάτσιου.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν προσήλθε στην αίθουσα προκειμένου να επιχειρηματολογήσει από άλλης διάταξης ο κ. Κοντονής, ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Λοβέρδο: « Ήσασταν ενήμερος εσείς ως Υπουργός Δικαιοσύνης για την συμπερίληψή του άρθρου σε αυτό το νομοσχέδιο;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

«Ενημερώθηκα κι εγώ από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει. Και σήμερα η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε την απόσυρση αυτής της διάταξης, η οποία δεν εκφράζει και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης», ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση παρουσίαζε την επίμαχη ρύθμιση ως εξής: «Διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».

Απόσυρση του άρθρου 16

Αποσύρθηκε ακόμη, από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, το άρθρο 16 του φορολογικό νομοσχεδίου που όριζε ότι «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας».

Το συγκεκριμένο άρθρο είχε δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή