Η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβασμό

Η κυβέρνηση αναζητεί συμβιβασμό

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από προσδοκία εξασφάλισης του μέγιστου σε μάχη διεκδίκησης του ελάχιστου εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. Με την κατάσταση να γίνεται καθημερινά όλο και πιο περίπλοκη και τα μηνύματα που εκπορεύονται από τα εμπλεκόμενα μέρη να είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα, η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις που η ίδια καλλιέργησε συστηματικά μέχρι την ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και επιχειρεί αναδίπλωση και διαφυγή από το ασφυκτικό πλαίσιο των ανεκπλήρωτων στόχων, χαμηλώνοντας τον πήχυ στο ελάχιστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με όσα συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αυτό που η Αθήνα διεκδικεί πλέον από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου αρχικά και, εφόσον δεν το εξασφαλίσει εκεί, στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, είναι «μια διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων που να αφήνει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», όπως αναφέρεται. Ενώ επισήμως η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή ότι «η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας και αναμένει από τους εταίρους να ανταποκριθούν στην ηθική και νομική υποχρέωσή τους», στην ουσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί τον όποιο συμβιβασμό ανάμεσα στους θεσμούς που «δεν θα καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές». Η σκληρή γραμμή για άμεση οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος υποχωρεί, ενώ οι συμμετασχόντες στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έφυγαν με την αίσθηση ότι η κατάσταση, όπως έχει εξελιχθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολη για ελιγμούς και διεκδικήσεις και ότι «το καλάθι των προσδοκιών είναι πλέον πολύ μικρό».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι αμφίβολο πλέον εάν θα καταστεί εφικτή η εξασφάλιση ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι προσδοκίες της Αθήνας εστιάζουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης από τη συμφωνημένη δόση, που θα μπορούσε να δώσει επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση, και στον συμβιβασμό των εταίρων σε μια διατύπωση τέτοια, που θα εμπεριέχει κάποιας μορφής αναγνώριση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ ώστε να μην κλείσει τελείως ο δρόμος προς τις αγορές και να μην καταρρεύσει ο σχεδιασμός για δοκιμαστική έκδοση ομολόγων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση αναπτύχθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τρία εναλλακτικά σενάρια με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Αθήνα και αφορούν την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα, το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Ταμείο άμεσα να αποχωρήσει ή, τέλος, να συνεχίσει το Ταμείο να συμμετέχει αλλά χωρίς χρηματοδότηση. Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που θεωρείται το πιο πιθανό. Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει πλήρως το Ταμείο με χρηματοδότηση θεωρείται ότι δεν έχει πιθανότητες υλοποίησης, καθώς αυτό έχει διαμηνυθεί και από τους εκπροσώπους του. Το ενδεχόμενο αποχώρησης επίσης θεωρείται αδύναμο, καθώς θα έφερνε αχρείαστες περιπλοκές στους εταίρους, όσον αφορά την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος. Ετσι, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, όπως και στο παρελθόν, τα εμπλεκόμενα μέρη θα κινηθούν στη γραμμή ενός συμβιβασμού. Το πραγματικό ερώτημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει ο συμβιβασμός αυτός να εμπεριέχει τις διατυπώσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την οικοδόμηση ενός θετικού αφηγήματος από την κυβερνητική ηγεσία.

Φωνές κριτικής στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Για πόσο ακόμη ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίζει την απουσία ηχηρών διαφοροποιήσεων στα κομματικά όργανα; Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανακύπτει το συγκεκριμένο ερώτημα, καθώς η κομματική ηγεσία κατάφερε να αποκρούσει τις διαφοροποιήσεις παραπέμποντάς τες σε «μια σοβαρή κουβέντα μέσα στο κόμμα» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις κατέστησαν εμφανείς στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς τα στελέχη που συντάσσονται με την προεδρική πλειοψηφία βρέθηκαν κοντά στη γραμμή να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους εταίρους, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυναμική που δείχνει να διαμορφώνεται για την οικονομία και να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα. Ακούστηκαν, ωστόσο, και φωνές, προερχόμενες από στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα των «53+», όπως η Τάσια Χριστοδουλοπούλου, ο Π. Λάμπρου, ο Μι. Υδραίος, ο Ν. Φίλης, που έθεσαν προβληματισμό για το εύρος των υποχωρήσεων στις οποίες έχει υποχρεωθεί η κυβέρνηση και για τη διαμόρφωση μιας εικόνας διαρκούς διολίσθησης έναντι των απαιτήσεων της άλλης πλευράς, παρά την ασυνέπεια των εταίρων.

Αιχμές για ΔΝΤ

Η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, ότι οι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, αφήνει αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ και αναφέρει ότι τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί δεν θα εφαρμοσθούν εάν δεν αποφασίσει το Ταμείο τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν ομόφωνη, καθώς από την πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στους «53» εκφράστηκε διαφωνία για την αναφορά στο κείμενο στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, με το επιχείρημα ότι «καλό θα ήταν να μην πανηγυρίζουμε για το 0,4%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή