Μπαρόζο: «Ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει»

Μπαρόζο: «Ο κίνδυνος του Grexit εξακολουθεί να υπάρχει»

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι, αλλά οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα, εκτίμησε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ- Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας χθες στην πρώτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του οργανισμού Concordia στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον διευθυντή της «Κ» κ. Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Μπαρόζο δεν αναφέρθηκε μόνο στην ελληνική κρίση, την αρχή της οποίας διαχειρίστηκε ο ίδιος ως πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά μίλησε επίσης για το μέλλον της Ευρωζώνης και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ, μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί σήμερα συστημική πρόκληση για την Ευρωζώνη, όπως συνέβαινε την περίοδο το 2011-2012 και τόσο τα άλλα κράτη όσο και οι διεθνείς χρηματαγορές είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχισε, εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος ενός Grexit εάν η Ελλάδα κάνει λάθος κινήσεις. Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν και νυν μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, υπογράμμισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη παραμένουν θιασώτες της άποψης ότι το ευρώ θα ήταν καλύτερο χωρίς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν ότι θα πλήρωναν την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και δεν είναι μόνο η Γερμανία, καθώς υπάρχουν και πιο σκληρές απόψεις από αυτές του Βερολίνου. Ο ίδιος εμφανίστηκε, ωστόσο, σθεναρά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική και δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρώπη και λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουν και οι εταίροι της. Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί στην Ευρώπη, η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα θα είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οπότε θα είναι θετική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ήδη ξεπερνά αυτή των ΗΠΑ, θα λειτουργήσει θετικά για την Ελλάδα, καθώς οι Ελληνες το αξίζουν. Κληθείς να αποτιμήσει την ελληνική κρίση, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι ίσως υπήρξαν καθυστερήσεις της Επιτροπής και λάθη του ιδίου προσωπικά, αλλά σημείωσε πως τότε η Κομισιόν δεν είχε τα εργαλεία για να κάνει μερικά πράγματα, ειδικότερα δε το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις στηρίζονταν στα στοιχεία που έστελναν στις Βρυξέλλες οι στατιστικές υπηρεσίες κάθε κράτους-μέλους. Ανέφερε, δε, ότι όταν ο ίδιος πρότεινε η Κομισιόν να αναλάβει να εποπτεύει τη Eurostat και όλες τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, η πρότασή του απορρίφθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, τόνισε ότι η Γερμανία και οι χώρες που συντάσσονται με αυτήν, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, το έφεραν στη διαχείριση της κρίσης επειδή διέθετε την εμπειρία των διασώσεων την οποία δεν είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν δέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη την επιμονή των βόρειων χωρών, ωστόσο ως ρεαλιστής, και από τη στιγμή που, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις έπαιρναν οι χώρες και το Eurogroup και όχι τα ευρωπαϊκά όργανα όπως η Κομισιόν, συμβιβάστηκε, συναίνεσε και έτσι δημιουργήθηκε τελικά το σχήμα της τρόικας, που ανέλαβε τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Για G20 στις Κάννες

Αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 2011 στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, όπου εκλήθη ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την ανακοίνωσή του ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «θα είχαμε την τέλεια καταιγίδα», καθώς προκλήθηκε πανικός στις αγορές και μετά την Ελλάδα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και η Ιταλία, που είναι μια τεράστια οικονομία, η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για το ευρώ.

Παρουσιάζοντας την προσωπική του ανησυχία για ένα πιθανό Grexit, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε τον Ιούνιο του 2012 με τους επικεφαλής οικονομολόγους ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών και τους ρώτησε εάν πιστεύουν ότι Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Ολοι εκτός από έναν, ανέφερε, εκτίμησαν πως μέχρι τα τέλη του 2012 η Ελλάδα θα έχει βγει. Αφού υπογράμμισε πως έκαναν λάθος και ότι «θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη», επισήμανε πως το δίδαγμα που προέκυψε ήταν πως η Ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί νομίζουν. Μπορεί να προχωρεί με παλινδρομήσεις, αλλά σημασία έχει πως προχωρεί με επιτυχία, εκτίμησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή