Αντιδράσεις για αποφυλάκιση αρχιμαφιόζου στην Ιταλία

Αντιδράσεις για αποφυλάκιση αρχιμαφιόζου στην Ιταλία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την οργή των Ιταλών πολιτικών, όπως εξάλλου και των συγγενών των θυμάτων της μαφίας, προκάλεσε η δικαστική απόφαση που ανοίγει τον δρόμο στην αποφυλάκιση του αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα προκειμένου να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Ο Σαλβατόρε, «Τοτό» Ριίνα, από την πόλη Κορλεόνε της Σικελίας που έγινε διάσημη από τις ταινίες «Ο νονός», φυλακίστηκε το 1993 αφού επί χρόνια είχε θητεύσει ως αρχινονός της μαφίας και είχε γίνει γνωστός για τη σκληρότητα που επιδείκνυε. Ο Ριίνα είχε εξαπολύσει πόλεμο κατά του κράτους και είχε δώσει την εντολή για τις δολοφονίες των δικαστών Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992. Οι δύο δικαστικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, επίθεση κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και άλλα εννιά άτομα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας έκρινε τη Δευτέρα το βράδυ ότι ο Ριίνα, κατόπιν του αιτήματος των δικηγόρων του, είχε δικαίωμα να «πεθάνει με αξιοπρέπεια» σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που συμβαίνει και με τους άλλους φυλακισμένους που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους. Ο Ριίνα πάσχει από καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και νόσο του Πάρκινσον.

Την οριστική απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή αναστολών στην πόλη της Μπολόνια, κοντά στην Πάρμα, όπου κρατείται σήμερα ο 86χρονος Ριίνα. Την περασμένη χρονιά, αξίζει να σημειωθεί, η επιτροπή αναστολών είχε απορρίψει αίτημα αποφυλάκισής του και ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα αναθεωρήσει την απόφασή της μετά την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Δικαστήριο έπρεπε να θυμάται ότι αυτό το άτομο έδωσε την εντολή για να ανατιναχθούν σε κομμάτια κρατικοί λειτουργοί και να διαλυθεί ένα μικρό αγόρι σε οξύ», δήλωσε ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, αδελφός του δολοφονηθέντος δικαστικού. Ο Μπορσελίνο, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις του στην Corriere della sera, αναφερόταν στην περίπτωση του 13χρονου Τζιουζέπε ντι Ματέο, που έπεσε θύμα στραγγαλισμού και μετά το πτώμα του διαλύθηκε σε οξύ προκειμένου να τιμωρηθεί ο πατέρας του, πρώην μαφιόζος που συνεργάστηκε με την αστυνομία.Πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα συμφωνούν ότι ο Ριίνα πρέπει να πεθάνει στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή