Ιρανοί οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη – Στους 13 οι νεκροί

Ιρανοί οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη – Στους 13 οι νεκροί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένες επιθέσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη.

Δεκατρείς νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, ενώ έχουν τραυματιστεί άλλα 43 άτομα. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι συνολικά έξι δράστες της επίθεσης στο κοινοβούλιο, οι οποίοι, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν ήταν ιρανικής καταγωγής, αλλά είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, οι δράστες είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ράκα και την Μοσούλη.

Σε σύνδεση με το συμβάν πραγματοποιήθηκαν πέντε συλλήψεις. 

Οι επιτιθέμενοι ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη και απείλησε με περισσότερες επιθέσεις τον σιιτικό πληθυσμό του Ιράν και δεσμεύθηκε ότι αυτές δε θα σταματήσουν έως ότου επιβληθεί παντού ο νόμος της Σαρία. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατηγόρησαν από την πλευρά τους μέσω ανακοίνωσης τη Σαουδική Αραβία για εμπλοκή στην επίθεση. 

Οι πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη «δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού», διαμήνυσε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. «Ο ιρανικός λαός προοδεύει, αυτά τα πυροτεχνήματα δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην αποφασιστικότητά του», είπε ο Χαμενεΐ υποδεχόμενος ομάδα φοιτητών στην Τεχεράνη. «Είναι πολύ μικροί για να πλήξουν τη βούληση του λαού», πρόσθεσε.

Ιρανοί οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη – Στους 13 οι νεκροί-1

Οι δράστες ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ένα πιστόλι τύπου κολτ, δήλωσε μέλος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως εισήλθαν από την κύρια είσοδο ντυμένοι σαν γυναίκες.

Ιρανοί οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη – Στους 13 οι νεκροί-2

Σημειώνεται ότι τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Ιρανοί οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη – Στους 13 οι νεκροί-3

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.

Καταδίκη ΥΠΕΞ

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις βίαιες επιθέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, σε όλες της τις εκφάνσεις και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον λαό του Ιράν και στην Κυβέρνησή του καθώς και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή