«Οχι» αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για συναίνεση

«Οχι» αντιπολίτευσης στην πρόσκληση για συναίνεση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενή περιεχομένου έως και ανειλικρινή θεωρεί η αντιπολίτευση την κυβερνητική πρόσκληση των τελευταίων ημερών για συνεννόηση και συναίνεση με επίκεντρο τις εν εξελίξει συζητήσεις με τους θεσμούς, και ως εκ τούτου την απορρίπτει, όπως τουλάχιστον κατέστη σαφές από τη Νέα Δημοκρατία, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, χθες στη Βουλή.

«Εχουμε μια κυβέρνηση η οποία, κατ’ αρχάς, υβρίζει και λοιδορεί και μετά, όταν ηττάται, ζητάει συνεργασία. Συγχρόνως, όμως, τη ζητάει πάντα επί τη βάσει μη ενημέρωσης», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Δένδιας. Μνημονεύοντας, μάλιστα, και τις εξελίξεις με την εκδήλωση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε: «Εχει πάψει να υπάρχει η οποιαδήποτε σταθερά στην περιοχή μας. Ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει σε αυτό το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να υπάρχει στο ελάχιστο μια ειλικρινής συνεννόηση, να μπορούμε, δηλαδή, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να συνεννοούμαστε με κάποιον τρόπο στη βάση των πραγμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ως κυβερνητικοί εταίροι, μας έχουν στερήσει αυτή τη δυνατότητα».

Κουτοπόνηρες μέθοδοι

Αμέσως μετά, εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Δεν είναι τυχαίο, τώρα που όλα τα ψέματα φαίνεται να τελειώνουν, πως τώρα ανακαλύψατε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης». Αναφερόμενος δε στον πρωθυπουργό, είπε: «Εχει το θράσος τώρα που όλα τελείωσαν, τώρα που όλα έφθασαν στο τέλος, να κοιτάει να βρει όχι υποστηρικτές μιας εθνικής προσπάθειας, αλλά διαιρέτες της πολιτικής του ευθύνης, να βγάλει σε “ρεφενέ” τις πολιτικές του ευθύνες, προκειμένου να μην τις αναλάβει μόνος του. Αυτό ζητάει. Αυτό είναι το περιεχόμενο του αιτήματός του. Λέμε “όχι”, λοιπόν, σ’ αυτές τις κουτοπόνηρες μεθόδους περί δήθεν συνεννόησης».

Με τη σειρά του, ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Χωρίς πραγματική πολιτική συναίνεση και χωρίς συνεννόηση, διάλογο όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων μεταξύ τους, δύσκολα θα βγει αυτή η χώρα στο ξέφωτο, ειδικά με μια τέτοια πολιτική ηγεσία και καθοδήγηση της χώρας όσον αφορά την κυβέρνηση, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ ανάξια και κατώτερη των περιστάσεων». Εν μέσω αυτού του κλίματος, αίσθηση προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ήπιοι τόνοι της παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η επιδίωξη της κυβέρνησης (για έξοδο από την κρίση) είναι μια επιδίωξη για τη χώρα. Γι’ αυτό σας καλούμε να συμβάλετε. Δεν υποτιμώ καθόλου την όποια συμβολή έχει υπάρξει μέχρι τώρα και αναφέρομαι και στην κοινή δήλωση των τριών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο και στην επιστολή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα περίμενα να γίνει μια πιο ενεργητική προσπάθεια και στην πολιτική οικογένεια της Ν.Δ.», είπε ο κ. Χρ. Μαντάς. Ηρθε, όμως, άμεση η απορριπτική απάντηση και από το Ποτάμι, διά στόματος του κ. Γ. Αμυρά: «Κύριε Μαντά μου, πού ήσασταν τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια; Αυτός ο ήπιος, ο συναινετικός λόγος που πριν από λίγο εκφωνήθηκε από τα χείλη σας, απουσίαζε από την παράταξή σας, από το κόμμα σας, από την κυβέρνησή σας, τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια. Τώρα, είναι σαν να λέτε “ελάτε να γίνουμε όλοι συνένοχοι στο ναυάγιο και όχι να το χρεωθούμε μόνοι μας”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή