Ερωτήματα από την απόσυρση διατάξεων νομοσχεδίου

Ερωτήματα από την απόσυρση διατάξεων νομοσχεδίου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απόσυρση δύο διατάξεων νομοσχεδίου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προέβη ξαφνικά χθες η κυβέρνηση, εγείροντας πολλά ερωτήματα αναφορικά με τις αιτίες της κίνησής της αυτής, καθώς για τη μεν μία (σχετική με το δικηγορικό απόρρητο επί φορολογικών υποθέσεων) ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι η νομοθετική διάταξη δεν εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, ενώ για τη δεύτερη (για μη επιβολή φόρου υπεραξίας σε περιπτώσεις μεταβίβασης επιχειρήσεων) στις προηγηθείσες συνεδριάσεις η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου την υπερασπιζόταν σθεναρά έναντι της κριτικής της αντιπολίτευσης.

Η διάταξη (άρθρο 12) για το δικηγορικό απόρρητο προέβλεπε: «Διευρύνεται η δυνατότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογουμένους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από επαγγελματικό απόρρητο, καθώς ορίζεται ότι αυτά υποχρεούνται να της παρέχουν πληροφορίες, όχι μόνον για οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογουμένους, αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων που διεξάγονται μέσω αυτών».

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος είπε: «Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό για τους δικηγόρους, αλλά και για άλλα επαγγέλματα. Το άρθρο 12, το οποίο έρχεται στην Ολομέλεια, χωρίς να υποστεί τη βάσανο της ακρόασης των φορέων, καταργεί το δικηγορικό απόρρητο, χωρίς την παραμικρή θεσμική εγγύηση. Αυτό είναι απαράδεκτο».

«Μετά και από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου αποσύρεται το επίμαχο άρθρο», είπε αμέσως η κυρία Παπανάτσιου. Λίγες ώρες αργότερα, όταν προσήλθε στην αίθουσα προκειμένου να επιχειρηματολογήσει επί άλλης διάταξης, ο κ. Κοντονής ρωτήθηκε σχετικά από τον κ. Λοβέρδο: «Ησασταν ενήμερος εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης για τη συμπερίληψη του άρθρου σε αυτό το νομοσχέδιο;». Τότε ο κ. Κοντονής απάντησε: «Ενημερώθηκα κι εγώ από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει. Και σήμερα η κ. Παπανάτσιου ανακοίνωσε την απόσυρση αυτής της διάταξης, η οποία δεν εκφράζει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

«Θα το ξαναφέρουμε»

Η δεύτερη διάταξη (άρθρο 16) προέβλεπε πως «η πώληση ή μίσθωση ακινήτου στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του υφιστάμενου εξοπλισμού σε άλλη επιχείρηση δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας». Η κυρία Παπανάτσιου, η οποία στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής τις προηγούμενες ημέρες απέρριπτε την κριτική της αντιπολίτευσης επί του συγκεκριμένου άρθρου, χθες είπε λιτά: «Επειδή δεν θέλουμε να δημιουργούνται θέματα από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, το άρθρο 16 του σχεδίου νόμου διαγράφεται. Δεσμευόμαστε σε επόμενο να το ξαναφέρουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή