Επιφυλακτικός ο Μπαρόζο για Τραμπ, θετικός έναντι Μακρόν

Επιφυλακτικός ο Μπαρόζο για Τραμπ, θετικός έναντι Μακρόν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκά διακείμενος έναντι του νέου Γάλλου προέδρου και επιφυλακτικός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στη συζήτηση ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια τη Γαλλία, τόνισε ο κ. Μπαρόζο και εξήγησε ότι πρόκειται για έναν αποφασισμένο μεταρρυθμιστή που είναι ταυτόχρονα ο πιο φιλοευρωπαϊστής πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα. Τον ενθάρρυνε να ξεκινήσει άμεσα να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να προκύψουν έγκαιρα τα οφέλη και να τα εκτιμήσουν οι Γάλλοι πολίτες και ψηφοφόροι. Εκτίμησε δε ότι αν ο Μακρόν υλοποιήσει το 50% με 60% αυτών που θέλει να κάνει, θα πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Υπογραμμίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της Γαλλίας, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είναι μέρος και του Βορρά και του Νότου, αλλά και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί μονόδρομο η αποτελεσματική συνεργασία της με τη Γερμανία.

Ο κ. Μπαρόζο δεν ήταν το ίδιο θετικός για τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί αποκλειστικά ευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά συναντάται και στις ΗΠΑ και αλλού. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια συζήτηση που είχε κάποτε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είχε ζητήσει να του περιγράψει τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, και αντιστοίχως αυτός τον κάλεσε να του εξηγήσει το φαινόμενο του αμερικανικού λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το λεγόμενο «Κόμμα του Τσαγιού». Αφού σημείωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν δείχνει να πιστεύει στο ΝΑΤΟ όπως όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, τόνισε δηκτικά πως θα ήθελε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να είναι λιγότερο «θερμός» προς τον Πούτιν και περισσότερο προς το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ευθέως πως δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. διότι δεν είναι έτοιμη η ίδια αλλά ούτε η Ευρώπη. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικές, ανέφερε και διεμήνυσε ότι μια χώρα πρέπει να είναι δημοκρατία για να γίνει μέλος της Ε.Ε. Εσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό λειτουργεί, όπως και να επισημάνει ότι η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ενέργεια, αλλά και για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε το Brexit λάθος απόφαση για τη Βρετανία, που, όπως είπε, είναι πυρηνική δύναμη, η πέμπτη οικονομία του κόσμου και το χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Ωστόσο, πρέπει να πάμε μπροστά, είπε, και εκτίμησε πως η Ευρώπη και η Βρετανία θα επιβιώσουν και μετά το διαζύγιο, για το οποίο εκτίμησε ότι δεν σηματοδοτεί τη διάσπαση της Ε.Ε. Τέλος, σχετικά με τις προτάσεις για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είπε πως δεν είναι κάτι νέο, αλλά αντίθετα είναι κάτι που στην πράξη ήδη ισχύει, αφού, για παράδειγμα, δεν είναι όλα τα μέλη της Ενωσης και μέλη της Συνθήκης Σένγκεν ή της Eυρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή