Μήνυμα Μπάιντεν στον Παυλόπουλο ότι δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ

Μήνυμα Μπάιντεν στον Παυλόπουλο ότι δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά και έκκληση προς τους εταίρους να δείξουν προς τη χώρα την απαραίτητη αλληλεγγύη, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Concordia. Ο κ. Παυλόπουλος λίγο νωρίτερα είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντάς του τις ευχαριστίες της Ελλάδας για την αμερικανική στήριξη «σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο». Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε «η πολιτική των ΗΠΑ να έχει συνέχεια και συνέπεια» και ο κ. Μπάιντεν μετέφερε, όπως είπε, και τα «αισθήματα» του νυν αντιπροέδρου Μάικ Πενς, λέγοντας: «Δώστε λίγο ακόμη χρόνο στη νέα κυβέρνηση. Εγώ έχω ελπίδες διότι πιστεύω ότι βαθιά μέσα τους οι Αμερικανοί πολίτες διαπνέονται, διακατέχονται ακόμα από τα ίδια συναισθήματα. Δεν έχει αλλάξει η στάση των ΗΠΑ. Εχουμε πίστη στους πολίτες αυτής της σπουδαίας δημοκρατίας».

Στην ομιλία του στη διάσκεψη, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ε.Ε. οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της». Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Ελλάδα αναμένει «ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, αφού η αρχή pacta sunt servanda είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ε.Ε.». Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι “λιγότερο ίσα” σε σύγκριση με άλλα» και τόνισε ότι η Ελλάδα ζητεί «την αυτονόητη, μεταξύ εταίρων, συμπεριφορά αλληλεγγύης, που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας και δικαιούμεθα σήμερα από τους εταίρους μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της Ευρώπης να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αυτό μπορεί να γίνει με την προώθηση μια ομοσπονδιακής δομής που θα βασίζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, πρόσθεσε, αν δηλαδή η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ολοκληρωθεί, «η παρεπόμενη στασιμότητα οδηγεί, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη». Μια ισχυρή, θεσμικά και οικονομικά, Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, θα είναι και ένας σημαντικός εταίρος για τον πλανητικό ρόλο που διαδραματίζουν και οι ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ, παρά την αναμφισβήτητη ισχύ τους στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα σε πλανητική κλίμακα, έχουν αποδείξει στη μακρά και λαμπρή ιστορία τους ότι ορθώς προτιμούν την πολυμερή –αντί για τη μονομερή– δράση ως μέθοδο επίλυσης των εκάστοτε κρίσιμων διεθνών προβλημάτων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή