Η πίεση που δημιουργεί η ύφεση ευνοεί τη διαφθορά εντός των επιχειρήσεων

Η πίεση που δημιουργεί η ύφεση ευνοεί τη διαφθορά εντός των επιχειρήσεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 81% ανέρχεται το ποσοστό των στελεχών στη χώρα μας που θεωρεί ότι η διαφθορά και η δωροδοκία εντός των επιχειρήσεων είναι διαδεδομένες έναντι 51% που είναι ο μέσος για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ουκρανία (88%) και την Κύπρο (82%) και κατατάσσει την Ελλάδα πάνω από χώρες, όπως η Κένυα (79%), η Ινδία (78%), η Αίγυπτος (75%) και η Νιγηρία (73%). Η επίδοση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%). Αξιοσημείωτο είναι ότι σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 68%, στην Τουρκία 67%, ενώ αρκετά χαμηλότερα είναι η Ρουμανία με 31%, που είναι και το αντίστοιχο ποσοστό σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΥ στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής της Ινδίας και της Αφρικής (Europe, Middle East, India, Africa – EMEIA), καταγράφοντας τις απόψεις 4.100 στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες. Η έρευνα στην Ελλάδα διεξήχθη μέσα από 100 συνεντεύξεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 500 εργαζομένους.Το υψηλό ποσοστό του 81% που εμφανίζει η εταιρική απάτη στη χώρα μας καταγράφεται έπειτα από συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 62% που ήταν το 2016, 69% το 2015 και 71% το 2014. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών της ΕΥ Ελλάδος, κ. Γιάννη Δρακούλη, η ερμηνεία είναι η αυξημένη πίεση που νιώθουν τα στελέχη των επιχειρήσεων λόγω της παρατεταμένης ύφεσης στην οικονομία και η οποία λειτουργεί ως απειλή για την ανάπτυξη ή την επιτυχία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Ενας στους πέντε Ελληνες του δείγματος αναφέρουν ότι έχουν δεχθεί εσωτερικές πιέσεις να μην αποκαλύψουν πληροφορίες ή ανησυχίες σχετικά με φαινόμενα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Τέσσερα περίπου στα πέντε στελέχη, ποσοστό 79% που είναι αυξημένο κατά πέντε μονάδες έναντι της παγκόσμιας έρευνας του 2016, αποδέχονται την ανάγκη για ποινικές διώξεις των εμπλεκόμενων στελεχών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή μελλοντικών φαινομένων απάτης στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή