Πως η Αριάνα Γκράντε μετατράπηκε σε σύμβολο ειρήνης

Πως η Αριάνα Γκράντε μετατράπηκε σε σύμβολο ειρήνης

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που δεκάδες ροζ μπαλόνια απελευθερώνονταν μέσα στο Manchester Arena το βράδυ της 22ας Μαΐου, στη λήξη της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, κανείς δεν φανταζόταν ότι τα ίδια μπαλόνια θα γίνονταν σύμβολο του πένθους που θα ακολουθούσε. Είναι άλλωστε ασυνήθιστο να πενθεί κανείς με ροζ. Τόσο ασυνήθιστο, όσο και το να πενθεί για ανήλικα παιδιά που χάνονται από τρομοκρατικό χτύπημα σε μια συναυλία. Τόσο όσο και ένα 23χρονο ποπ είδωλο, σαν πριγκίπισσα του Ντίσνεϊ, καλογυαλισμένη και δημοφιλής, να γίνεται σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης για μια γενιά που ευαισθητοποιήθηκε βίαια εν μια νυκτί. 

Η Αριάνα Γκράντε ξεκίνησε την καριέρα της από την παιδική τηλεόραση με την εκπομπή της, «Victorious», η οποία άλλαξε την τύχη του καναλιού Nickelodeon. Η επιτυχία, με έναν τρόπο, την παγίδευσε και υποχρεώθηκε να κάνει πολλές ακόμα εκπομπές που συνοδεύονταν από σαχλά άλμπουμ. Η ίδια υποστήριξε αργότερα ότι σιχαινόταν εκείνη την περίοδο. Όταν κατάφερε να αποδεσμευτεί, το 2013, ξεκίνησε τη μουσική της καριέρα με τον μάνατζερ του Τζάστιν Μπίμπερ, διαθέτοντας εντυπωσιακές φωνητικές δυνατότητες που θύμιζαν Μαράια Κάρεϊ, μια γυαλιστερή ψηλή αλογοουρά, καρτουνίστικες βλεφαρίδες και σουξέ στα σόσιαλ μίντια: η Γκράντε έχει 106 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και είναι η τρίτη πιο δημοφιλής χρήστης του. Tα κομμάτια της αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο views στο YouTube, κυρίως χάρη σε 10χρονα κορίτσια, τις Arianators, που τη λατρεύουν σαν θεότητα. Είναι η «σούπερ σταρ της εποχής του Spotify», όπως τη χαρακτήρισε ο Guardian, η πρώτη που κατέκτησε το Νο 1 στη Βρετανία από τη στιγμή που άρχισε να μετράει και το online streaming. 

Ζητούμενο η ελευθερία 

Κι έπειτα συνέβη η τραγωδία. Και ξαφνικά δεν ήταν πια ένα ποπ σύμβολο ελαφράδας και ανεμελιάς. Σύμφωνα με τα ξένα μέσα, η ίδια υπέστη σοκ, επέστρεψε καταρρακωμένη στη Φλόριντα, ακύρωσε την υπόλοιπη περιοδεία της και, αν εξαιρέσουμε ένα τουίτ όπου δήλωνε «διαλυμένη», δεν έχει κάνει καμία δήλωση, την ώρα που οι μάνατζέρ της λένε πως βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η φήμη ότι επικοινώνησε με τις οικογένειες των θυμάτων προκειμένου να καλύψει τα έξοδα των κηδειών δεν επιβεβαιώθηκε, όμως πλέον είναι στα σχέδιά της να επιστρέψει στο Μάντσεστερ για μια συναυλία που θα συγκεντρώσει χρήματα για τη στήριξη των οικογενειών. Την ίδια ώρα τα αυτιά κουνελιού, που ήταν το σήμα κατατεθέν του τελευταίου δίσκου της, έγιναν σύμβολο συμπαράστασης στα θύματα, ενώ οι Arianators, εκτός από μηνύματα στήριξης στην ίδια και στις οικογένειες, θέτουν πλέον θέματα ελευθερίας, ειρήνης, μιλούν ενάντια στη βία και στον φανατισμό, βίαια αφυπνισμένοι για θέματα που είχαν την πολυτέλεια, κυρίως λόγω της ηλικίας τους, να μη γνωρίζουν.     

Πως η Αριάνα Γκράντε μετατράπηκε σε σύμβολο ειρήνης-1Ολονυκτία στο Μάντσεστερ για τα θύματα της επίθεσης.© Andrew Testa/The New York Times

Κι αν μοιάζει παράδοξο η Γκράντε να αναλαμβάνει έναν ρόλο συμβόλου ελευθερίας για μια ολόκληρη γενιά, η αλήθεια είναι πως ήδη κήρυττε μια άλλου τύπου ελευθερία: τη γυναικεία. Τραγουδάει για την ανεξαρτησία και την απόλαυση του σεξ, φημίζεται για το πώς χλευάζει τους σχολιαστές που την αποκαλούν «πόρνη» ή την κριτικάρουν για τις σχέσεις της, κηρύττει τη γυναικεία απελευθέρωση, το δικαίωμα των κοριτσιών να γίνονται ό,τι θέλουν και να φέρονται όπως θέλουν, ενώ τους θυμίζει πως στις σχέσεις τους είναι ισότιμες, ότι δεν είναι «αντικείμενα απόλαυσης για τους άντρες, αλλά βασίλισσες». Ίσως αυτός να ήταν ένας ακόμα λόγος που η δική της συναυλία έγινε στόχος. Αν πέτυχαν, λοιπόν, ένα ακόμα πλήγμα οι τρομοκράτες με την επίθεση, εκτός από τους 22 θανάτους, τους δεκάδες τραυματισμούς και τη διόγκωση του φόβου, ήταν ότι αποπειράθηκαν να υπενθυμίσουν στα κορίτσια ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα τις μισούν μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή