Κατάρ: FIFA και ΗΠΑ σε αναμονή

Κατάρ: FIFA και ΗΠΑ σε αναμονή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καταραμένο» αποδεικνύεται τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, καθώς μετά την αμφιλεγόμενη ανάθεσή του στο Κατάρ με υποψίες δωροδοκίας, τη διαμαρτυρία παικτών και παραγόντων για τη διεξαγωγή του τουρνουά μέσα στη ζέστη ή –όπως προγραμματίζεται τελικά– μέσα στον χειμώνα και τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και θανάτους εργατών, έρχεται τώρα ο αποκλεισμός του εμιράτου από έξι άλλες αραβικές χώρες να θέσει σε κίνδυνο τη διοργάνωση. Ηδη, φαίνεται οι ΗΠΑ να ετοιμάζονται να αναλάβουν τη φιλοξενία της. Μπορεί το μεταπροσεχές Μουντιάλ να είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια μακριά, όμως τα… φίδια ζώνουν ήδη τη FIFA, που ανακοίνωσε ότι είναι σε «τακτική επαφή» με την οργανωτική επιτροπή του 2022 και απέφυγε περαιτέρω σχόλια. «Ουδέν σχόλιον» ήταν και η απάντηση της ομοσπονδίας του Κατάρ και της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ασίας.

Είναι, όμως, γεγονός πως στη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία παρουσιάζεται μια αναπάντεχη ευκαιρία να αφαιρέσει από το Κατάρ μια τόσο αμφιλεγόμενη διοργάνωση, ενώ δημοσίευμα του Fox Sports κάνει λόγο για ετοιμότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 εάν φύγει από το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στην τελική ψηφοφορία για την ανάθεση του 2022 και έκτοτε ξεκίνησαν τη διαδικασία κάθαρσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που οδήγησε στην αλλαγή ηγεσίας όχι μόνο στη FIFA αλλά και σε όλες σχεδόν τις ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες των ηπείρων. Η ανησυχία της FIFA είναι διπλή: Αφενός αντιμετωπίζει την πιθανή πίεση ισχυρών κύκλων αραβικής ή και αμερικανικής προέλευσης για αφαίρεση της διοργάνωσης (ειδικά εάν συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τις γειτονικές στο Κατάρ χώρες), αφετέρου η ομοσπονδία δεν θέλει επ’ ουδενί να φανεί ότι συνδιαλέγεται με χώρα που κατηγορείται για στήριξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Χθες, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πρωταθλήτριας κόσμου Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τη γερμανική κυβέρνηση και την UEFA. «Προτιμούμε στο στάδιο αυτό μια πολιτική λύση, όμως ένα πράγμα είναι σαφές: Η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα πρέπει να συμφωνήσει ότι μεγάλα τουρνουά δεν πρέπει να γίνονται σε χώρες που ενεργά στηρίζουν τον τρόμο» δήλωσε η γερμανική ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή