Ταχύτερα συναινετικά διαζύγια σε συμβολαιογράφο

Ταχύτερα συναινετικά διαζύγια σε συμβολαιογράφο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθυμείτε να χωρίσετε και ο σύζυγός σας συμφωνεί. Εάν πιστεύετε ότι το «δύσκολο κομμάτι», η συναίνεση δηλαδή, έχει τελειώσει, κάνετε λάθος, καθώς το πιθανότερο είναι να περάσει τουλάχιστον ενάμισης χρόνος μέχρι να πάρετε το χαρτί του διαζυγίου στα χέρια σας.

Τα διαζύγια δεν εξαιρούνται από τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι αιτήσεις συναινετικών διαζυγίων που κατατίθενται σήμερα λαμβάνουν δικάσιμο για τον Μάρτιο του 2018 και μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, απαιτούνται στην καλύτερη περίπτωση 2 – 3 μήνες μέχρι να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Λύση στις καθυστερήσεις αλλά και απλοποίηση της όλης διαδικασίας δημιουργεί ελπίδες ότι θα εισφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει η έκδοση συναινετικού διαζυγίου να γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη.

Σύμφωνα με τα προωθούμενα, οι σύζυγοι, παρουσία των πληρεξούσιων δικηγόρων τους ή εκπροσωπούμενοι από αυτούς, συνάπτουν έγγραφη συμφωνία. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, η συμφωνία πρέπει να προβλέπει ρυθμίσεις αναφορικά με την επιμέλεια των τέκνων, την επικοινωνία με τους γονείς και τη διατροφή. Η ισχύς της είναι για δύο έτη τουλάχιστον. Αφού η συμφωνία υπογραφεί από τους συζύγους και τους πληρεξουσίους δικηγόρους τους, τότε υποβάλλεται μαζί με τυχόν ιδιωτικά έγγραφα σε συμβολαιογράφο. Ο τελευταίος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις μεταξύ τους συμφωνίες, ενώ το διαζύγιο τίθεται εν ισχύι με την κατάθεση του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο.

Σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ αν παραβιάσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

«Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στη διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων», επισημαίνει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γιάννης Δεληκωστόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να θέλουν να χωρίσουν, να πρέπει να περιμένουν ένα και ενάμιση χρόνο», σημειώνει και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος τάσσεται κατ’αρχήν υπέρ του προωθούμενου νομοθετήματος υπό την προϋπόθεση ότι ρυθμίζονται ειδικά ζητήματα σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως στην περίπτωση διασυνοριακών διαζυγίων, δηλαδή μεταξύ ατόμων διαφορετικής εθνικότητας.

Σύμφωνα με τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2014 εκδόθηκαν 14.427 οριστικές αποφάσεις διαζυγίων, εκ των οποίων τα 11.000 ήταν συναινετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή