98% των Ελλήνων είναι απογοητευμένοι με την οικονομία

98% των Ελλήνων είναι απογοητευμένοι με την οικονομία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραία ο ήλιος και το τσίπουρο, αλλά μάλλον δεν αρκούν να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Με την έξοδο από το τέλμα να μετατίθεται συνεχώς για το επόμενο «κρίσιμο Εurogroup», τους λογαριασμούς και την κούραση να συσσωρεύονται, η απαισιοδοξία μοιάζει να παγιώνεται.

Αυτό προκύπτει και μάλιστα με εντυπωσιακά ηχηρό τρόπο από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Pew Research Center που κατέγραψε το πώς κρίνουν οι πολίτες σε 32 χώρες την οικονομική κατάσταση της χώρας τους. Οπως προέκυψε, οι Ελληνες σε ποσοστό 98% δηλώνουν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή -το υψηλότερο ποσοστό στην έρευνα- ενώ είναι και ανάμεσα στους πιο απαισιόδοξους, αφού μόνο το 21% θεωρεί ότι η επόμενη γενιά έχει να προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα ευρήματα που αφορούν τη χώρα μας έρχονται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση. Σχεδόν μια δεκαετία μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2007-2008, σε πολλά κράτη του κόσμου η αισιοδοξία επανέρχεται. Περισσότερο θετικοί εμφανίζονται οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Ινδοί που σε ποσοστά άνω του 80% κρίνουν «καλή» την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι Ελληνες όπου μόλις το 2% κρίνει θετική την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα όχι μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες. Ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Νοτιοκορεάτες και οι Βραζιλιάνοι (15%). Πάντως, όπως σημειώνουν και οι ερευνητές, μολονότι όλο και περισσότεροι αισθάνονται καλύτερα στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας τους (σε σύγκριση με τα ευρήματα του 2015 και 2016), η δυσαρέσκεια είναι ακόμα εμφανής. Συνολικά μόνο ένα 46% των πολιτών των 32 κρατών κρίνουν ως θετική την οικονομική πορεία της χώρας τους.

Αντίστοιχα, μόνο το 41% κατά μέσον όρο πιστεύει ότι ένα παιδί που μεγαλώνει σήμερα στη χώρα του θα είναι στο μέλλον σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τους γονείς του.

Από τα ανεπτυγμένα κράτη, οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι Γάλλοι (9%), οι Ιάπωνες (19%) και οι Ελληνες (21%). Δεδομένου, πάντως, του ποσοστού που κρίνει θετική σήμερα την οικονομία της χώρας μας (μόλις 2%), η ελπίδα δεν έχει πεθάνει. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη όπου η μεταβολή στις απόψεις για τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με αυτές για τη νέα γενιά έχει θετικό πρόσημο (+19%). Ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές των παιδιών τους είναι οι Ινδοί (76%), οι Νιγηριανοί (72%) και οι Χιλιανοί (69%).

Πιο θετική αξιολόγηση

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αξιολόγηση των εθνικών οικονομικών συνθηκών είναι τώρα πιο θετική από ό,τι το 2007, αμέσως πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (58%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καλή. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ενώ στην Ιαπωνία το 41% σήμερα εκφράζει την άποψη ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή