Φαλάφελ από φακές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μούλιασμα: όλο το βράδυ, Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: 30΄, Τηγάνισμα: περίπου 15΄ (συνολικά)

Υλικά (για 25 – 30 φαλάφελ)

  • 1 φλιτζάνι φακές χοντρές, ξεπλυμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, ξεπλυμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Αποβραδίς, μουσκεύουμε σε 1 λίτρο νερό τις φακές και τα ρεβίθια, μαζί. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να κομματιαστούν καλά (το μείγμα θα έχει μερικά κομμάτια, αλλά δεν προσθέτουμε νερό).

Προσθέτουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο το δυόσμο, το μαϊντανό, το κύμινο, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά κρύο νερό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν σαν σφικτή ζύμη. Αν το μείγμα είναι υδαρό, ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν δούμε ότι το μείγμα έχει βγάλει υγρά, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι.

Προτιμάμε ένα μείγμα σφιχτό για να μη διαλυθεί στο τηγάνισμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι  ζεσταίνουμε 3 – 4 δάχτυλα ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (ελέγχουμε τη θερμοκρασία ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι στο λάδι· το αλεύρι πρέπει να τσιτσιρίσει αλλά όχι να μαυρίσει αμέσως). Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε δόσεις από το μείγμα και πλάθουμε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια, τα οποία ρίχνουμε στο τηγάνι ανά 4 – 5 κάθε φορά.

Τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά, γυρίζοντάς τα με δύο πιρούνια, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα σερβίρουμε είτε ζεστά (μέσα σε αραβικές πίτες με μαρούλι, ντομάτα, καρότο και γιαούρτι) είτε κρύα (με πράσινη σαλάτα).

Τι πίνουμε

Και λευκό και ερυθρό κρασί. Ελαφρύ κόκκινο αν σερβιριστούν ζεστοί με πιλάφι, ένα λευκό με οξύτητα -που μετριάζει και την τηγανίλα- αν σερβιριστούν κρύοι με γιαούρτι και λαχανικά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή