Πλέοντας στις θάλασσες του Κώστα Τσόκλη

Πλέοντας στις θάλασσες του Κώστα Τσόκλη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά χρειαζόταν κανείς να περάσει στην ηλιόλουστη αυλή του Μουσείου Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο της Τήνου για να προσέξει κυρίως δύο πράγματα: το ένα ήταν ο επιβλητικός «Αγιος Γεώργιος», έργο που ενώνει μοναδικά το κλασικό με το μοντέρνο, αντιπροσωπευτικό της τέχνης του δημιουργού του. Το άλλο ήταν ο βαθύς σεβασμός ντόπιων και ξένων καλεσμένων για τον σπουδαίο οικοδεσπότη μας.

Ο Κώστας Τσόκλης, στα 87 του πια, έχει κάνει την Τήνο δεύτερο σπίτι του και πατρίδα της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του· άλλωστε, το Δημοτικό Ιδρυμα Μουσείο Κώστα Τσόκλη, το οποίο συστάθηκε και επισήμως την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στεγάζει, εκτός από τα έργα, και την αγάπη του για το όμορφο κυκλαδονήσι.

«Αισθάνομαι υπερήφανος που υπέγραψα το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα για τη νομική κατοχύρωση του μουσείου», είπε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του και συνέχισε πλέκοντας το εγκώμιο του Τσόκλη, πρώτα ως ανθρώπου και ύστερα ως καλλιτέχνη. Ο ίδιος ο δημιουργός ευχαρίστησε τους κατοίκους του Κάμπου για την πολυετή φιλοξενία τους και διαβεβαίωσε πως στο χωριό βρίσκεται μόνο για να δώσει… Και φαίνεται πως έχει δώσει ήδη αρκετά: το μουσείο που φέρει το όνομά του λειτουργεί ήδη εδώ και μία δεκαετία στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, συνεχίζοντας με τον τρόπο του την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάθε χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αίθουσές του κοσμούνται με διαφορετικά έργα, προς τέρψιν των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ενώ παράλληλα στον χώρο«τρέχουν» και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η φετινή έκθεση, με τον εύγλωττο τίτλο «Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι», έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και μεταξύ άλλων φιλοξενεί τη «Μεγάλη Θαλασσογραφία» και το «Ουράνιο Τόξο», έργα με τα οποία ο Τσόκλης είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1986. Και τα δύο δεσπόζουν στην ευρύχωρη πρώτη αίθουσα του μουσείου, εισάγοντας τον θεατή στη μαγεία της «ζωντανής ζωγραφικής», σήμα κατατεθέν του καλλιτέχνη.

Ακολουθεί ένας βιογραφικός διάδρομος, ο οποίος μας ξεναγεί από τη μια στον βίο και από την άλλη στην τέχνη του, για να καταλήξουμε στην τελευταία –και πιο ενδιαφέρουσα– πλευρά του κτιρίου. Εδώ μεγάλα ανοίγματα στην οροφή εισάγουν το φυσικό φως, φιλτράροντάς το μέσα από γαλάζια πανιά. Το αποτέλεσμα μοναδικό· νομίζεις πραγματικά πως έχεις βυθιστεί στον κόσμο της θάλασσας, με τα έργα στους τοίχους να μοιάζουν με πολύτιμα ευρήματα που περιμένουν να ανασυρθούν από τον βυθό. Την ίδια στιγμή ο καθρέφτης με το βαρκάκι μετατρέπει τον «πυθμένα» σε «επιφάνεια» μιας θάλασσας, την οποία μοιάζει να διασχίζει αέναα κάποιος ταξιδευτής.

«Φέτος είναι σημαντική χρονιά για το μουσείο μας για διάφορους λόγους. Εκτός της έκθεσης, η σύσταση του δημοτικού ιδρύματος θα μας επιτρέψει να αιτηθούμε επιχορήγηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τον εμπλουτισμό και την επέκταση του κτιρίου. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ο καλλιτέχνης έχει αγοράσει ήδη το γειτονικό οικόπεδο που προορίζεται να φιλοξενήσει μια νέα πτέρυγα», μας λέει η διευθύντρια του μουσείου Χρυσάνθη Κουτσουράκη. Η ίδια έχει ξεκινήσει αυτό τον καιρό και την επιμέλεια ενός catalogue raisonne, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια το έργο του Κώστα Τσόκλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή