Η Τουρκία επιταχύνει την αποστολή στρατού στο Κατάρ

Η Τουρκία επιταχύνει την αποστολή στρατού στο Κατάρ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία και στο Ιράν στρέφεται το Κατάρ για να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό εμπάργκο που του έχουν επιβάλει, από την περασμένη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον Περσικό Κόλπο.

Ανώτατος αξιωματούχος του εμιράτου δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με την Αγκυρα και την Τεχεράνη ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων, νερού και άλλων αγαθών. Η μικρή χερσόνησος του Κατάρ έχει χερσαία σύνορα μόνο με τη Σαουδική Αραβία, η οποία του εξασφάλιζε άνω του 40% των εισαγωγών του σε τρόφιμα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενδοαραβική κρίση, η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Κατάρ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι η απομόνωση του εμιράτου δεν θα λύσει τα προβλήματα στην περιοχή. Αλλωστε, Αγκυρα και Ντόχα βρίσκονταν εδώ και χρόνια στο ίδιο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας την Αραβική Ανοιξη, τη σύντομη εξουσία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, την ισλαμική, παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και τους επίσης ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία.

Χθες, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ πρότειναν από κοινού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταφορά περίπου 3.000 στρατιωτών στην τουρκική βάση που δημιουργήθηκε στο Κατάρ το 2014. Σήμερα, βρίσκονται στο Κατάρ μόνον 150 στρατιώτες και η αύξηση του αριθμού τους θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ασπίδα προστασίας στην οικογένεια Θάνι, που κυβερνά το μικροσκοπικό εμιράτο, εάν η κρίση με τους γείτονές του οδηγηθεί σε σημείο παροξυσμού. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μοιάζει απίθανο. Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Associated Press, ο Σουλτάν Σοούντ Αλ Κασεμίς, από τη βασιλική οικογένεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – στενών συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας– δήλωσε ανοικτά ότι η ηγεσία του Κατάρ οφείλει να αλλάξει πολιτική, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει ανατροπή εκ των ένδον. «Οι Καταρινοί διερωτώνται αν αυτή η κρίση θα καταλήξει σε αλλαγή ηγεσίας στην ίδια τη χώρα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πέραν της αναθεώρησης της πολιτικής ανοικτών θυρών με το Ιράν, ο Κασεμίς αξίωσε ευθέως από το Κατάρ να περιορίσει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, που ενοχλεί τα αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής. Μάλιστα, προειδοποίησε την ηγεσία του Κατάρ να μην υπολογίζει ότι οι περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη χώρα τους θα τους προστατέψουν σε περίπτωση εισβολής, αφήνοντας έτσι να αιωρείται η απειλή ακόμη και εξωτερικής επέμβασης για αλλαγή καθεστώτος.

Αντιδράσεις, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκάλεσε το προχθεσινό tweet του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε, ουσιαστικά, το μέρος της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση, διεκδικώντας μάλιστα και την πατρότητα της ιδέας για αποκλεισμό του Κατάρ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Καταρινό ομόλογό του για να του εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του εμιράτου. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τραμπ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή με «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που πρόσφατα υπέγραψε με μοναρχίες του Κόλπου» και με την ενθάρρυνση της απομόνωσης του Κατάρ. «Μια τέτοια… τραμποποίηση των σχέσεων σε μια εύφλεκτη περιοχή, η οποία ήδη συνταράσσεται από κρίσεις, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη», σχολίασε ο Γερμανός αξιωματούχος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή