Κύκλωμα διακινούσε ανθρώπους και ναρκωτικά

Κύκλωμα διακινούσε ανθρώπους και ναρκωτικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δαιδαλώδες εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και μεταναστών εξάρθρωσε η αστυνομία, πραγματοποιώντας 44 συλλήψεις σε Αττική και Κω. Από τις αστυνομικές έρευνες διαπιστώθηκε η δράση τριών ομάδων που λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία, έχοντας κοινά μέλη. Κατηγορούνται ότι μέσα στο 2017 διακίνησαν περισσότερα από 200 κιλά κάνναβης και 5 κιλά κοκαΐνης, ενώ διευκόλυναν την παράνομη είσοδο από την Τουρκία και προώθηση στην ενδοχώρα δεκάδων ανθρώπων.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 20 Ελληνες (μεταξύ των οποίων και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην Κω), 23 Αλβανοί και ένας υπήκοος Πακιστάν. Αποκαλούσαν τον επικεφαλής «αφεντικό» ή «εργοστάσιο». Αυτός συντόνιζε τη διακίνηση των ναρκωτικών τα οποία εισάγονταν από την Αλβανία και στη συνέχεια διοχετεύονταν στην Αττική και στην Κω. Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου με το πλοίο της γραμμής και σε μικρές ποσότητες (100 γραμμάρια κοκαΐνη και 10 κιλά κάνναβη σε κάθε δρομολόγιο) συνήθως από γυναίκες που συνοδεύονταν από παιδιά. Η αποθήκευσή τους εκεί γινόταν συνήθως σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που μίσθωνε το εγκληματικό δίκτυο. Οι τιμές πώλησης των ουσιών στην Κω ήταν τουλάχιστον διπλάσιες σε σχέση με την Αττική.

Παράλληλα, οι μεταφορές των μεταναστών γίνονταν από τα τουρκικά παράλια με σκάφος χωρητικότητας 10 ατόμων. Το επόμενο στάδιο όμως της προώθησής τους στην ηπειρωτική Ελλάδα ήταν και το πιο σύνθετο.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν οι διακινητές είναι πανομοιότυπη με άλλες υποθέσεις κατά τις οποίες κυκλώματα προσπαθούν να στείλουν μέσω αεροδρομίων μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη. Οι ίδιες τεχνικές εφαρμόζονταν σε αυτή την περίπτωση στο πλοίο της γραμμής – επιλεγόταν το πιο κατάλληλο δρομολόγιο, κατά προτίμηση σε ημέρες συνωστισμού ή κακών καιρικών συνθηκών που ενδεχομένως να δυσκόλευαν τον έλεγχο των λιμενικών αρχών. Οι διακινούμενοι εφοδιάζονταν με πλαστά βουλγαρικά δελτία ταυτότητας, ακόμη γίνονταν παρεμβάσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση (ενδυμασία, κόμμωση, βάψιμο μαλλιών), ώστε να μοιάζουν με τα πρόσωπα στα ταξιδιωτικά έγγραφα που θα έδειχναν σε περίπτωση ελέγχου. Εφόσον οι μετανάστες έφταναν στον προορισμό τους, έστελναν μέσω εμβάσματος το υπόλοιπο ποσό της πληρωμής στα μέλη του δικτύου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. με αυτή την τακτική το κύκλωμα προώθησε στον Πειραιά τουλάχιστον 33 ανθρώπους σε 13 περιστατικά διακίνησης. Το αντίτιμο που πλήρωνε κάθε διακινούμενος υπολογίζεται στις 3.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή