ΟΟΣΑ: Μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, μείωση χρέους οι εταίροι

ΟΟΣΑ: Μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, μείωση χρέους οι εταίροι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και ελάφρυνσης του χρέους από τους εταίρους της υποδεικνύει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους θα επιδείνωνε το κλίμα εμπιστοσύνης, εμποδίζοντας τις επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ προσγειώνει τις εκτιμήσεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 1,1% (έναντι πρόσφατης εκτίμησης της Κομισιόν για 2,1% και της κυβέρνησης για 1,8%). Προβλέπει, ωστόσο, ότι το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανεβεί στο 2,5%. Επίσης, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει έναντι του 3,8% του ΑΕΠ του 2016, αλλά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, πάνω από 2,5% του ΑΕΠ.

Η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, επισημαίνει, αν και διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις του προϋποθέτουν πως θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Παραμένουν, πάντως, μεγάλες αβεβαιότητες σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές, τονίζει ο οργανισμός.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η περαιτέρω πρόοδος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθούν η παραγωγικότητα και οι εξαγωγές. Ειδική αναφορά κάνει στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οσο για το δημόσιο χρέος, θα υποχωρήσει και αυτό ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά θα παραμείνει υψηλό. «Η ελάφρυνση το χρέους, περιλαμβανομένης της παράτασης των ωριμάσεων και πρόσθετων περιόδων χάριτος, θα καταστήσει λιγότερο ευάλωτη την οικονομία και θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Η ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επιτρέψει μείωση των φορολογικών συντελεστών και περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-21».

Για τη διατήρηση των επιτευγμάτων των τελευταίων ετών στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για τη φορολογία εισοδήματος και στον έλεγχο της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ετήσιας υπουργικής συνόδου του, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ συμφώνησαν ότι η μετάβαση σε ένα αναπτυξιακά προσανατολισμένο μείγμα πολιτικών αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση εμπιστοσύνης στην παγκοσμιοποίηση. Ο κ. Παπαδημητρίου είχε διμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, όπου συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών, με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή