Η «μαφία των ενδοσκοπίων»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισπανικές αρχές είχαν ήδη καταγράψει 11 πανομοιότυπες κλοπές σε νοσοκομεία μέσα σε ένα εξάμηνο, όταν τον Σεπτέμβριο του 2013 αστυνομικό μπλόκο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπιλμπάο αποκάλυψε τη «συμμορία των ενδοσκοπίων». Τέσσερις συλληφθέντες, υπήκοοι Βενεζουέλας και Κολομβίας, είχαν κρύψει στο όχημά τους κλεμμένο ιατρικό εξοπλισμό αξίας 300.000 ευρώ, τον οποίο σκόπευαν να πουλήσουν στη «μαύρη αγορά» της Λατινικής Αμερικής. Αυτή και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που απασχόλησαν έκτοτε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αποτέλεσαν τη βάση των ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξιχνίαση των πρόσφατων κλοπών σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τέσσερις Κολομβιανοί, εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι τρεις, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών, ευθύνονται για τις κλοπές ενδοσκοπίων από τα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λάρισας, Λαμίας και Βόλου. Γίνονται έρευνες και για το τέταρτο άτομο και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκα. Είχαν εισέλθει τον Μάιο στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας με πλαστά πορτογαλικά ταξιδιωτικά έγγραφα και νοίκιασαν μέσω ιστοσελίδας διαμέρισμα στην Αθήνα. Επί ημέρες παρακολουθούσαν νοσοκομεία και γαστρεντερολογικές κλινικές (ακόμη και στο Λαϊκό Νοσοκομείο και την Ευρωκλινική, όπου δεν αφαίρεσαν κάποιο αντικείμενο) για να εντοπίσουν τους στόχους τους και τον εξοπλισμό που αναζητούσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα προσποιούνταν τους ασθενείς.

Στις 15 Μαΐου έκλεψαν εξοπλισμό αξίας 500.000 ευρώ από τον «Αγιο Σάββα». Στις 20 Μαΐου ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο σε Λαμία και Λάρισα, διαπράττοντας νέες κλοπές, και την επόμενη ημέρα βρέθηκαν στον Βόλο. Στις 25 Μαΐου με πλαστά έγγραφα αναχώρησαν αεροπορικώς μέσω Ισπανίας για χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στο μεταξύ, είχαν στείλει δύο δέματα στην Κολομβία μέσω εταιρείας διεθνών μεταφορών. Ενα από τα πακέτα εντοπίστηκε στην Μπογκοτά σε συνεργασία με τις κολομβιανές αστυνομικές αρχές και κατασχέθηκε. Περιείχε δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν κλαπεί από τον «Αγιο Σάββα» και δύο ενδοσκόπια του νοσοκομείου της Λάρισας, τα οποία πρόκειται να επαναπατριστούν.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι δράστες ανήκουν σε μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες, τα μέλη των οποίων «κατ’ εντολήν των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές». Κατά μία εκδοχή, η οποία εξετάζεται από τις Αρχές, τα καρτέλ χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα για τον έλεγχο της κατάποσης ναρκωτικών από διακινητές.

Παρόμοιες υποθέσεις

Για να βρει τα ίχνη των δραστών η ΕΛ.ΑΣ., συνεργάστηκε με αστυνομικές αρχές άλλων κρατών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιες υποθέσεις. Την τελευταία τετραετία αντίστοιχες κλοπές είχαν σημειωθεί σε Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία και Κροατία. Οι περισσότερες από αυτές παρέμεναν ανεξιχνίαστες. Σε κάποιες χώρες, όμως, υπήρξαν ενδείξεις και στοιχεία που αποδείχθηκαν χρήσιμα. Πέρα από την υπόθεση της Ισπανίας, στις 25 Μαΐου η «Κ» είχε γράψει ότι Γάλλοι αστυνομικοί φέρονταν να διαθέτουν πληροφορίες για ανάμειξη Κολομβιανών στις κλοπές.

Βάσει αυτών των δεδομένων, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώθηκαν σε αφίξεις και αναχωρήσεις πολιτών από και προς χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και στην αποστολή δεμάτων σε αντίστοιχους προορισμούς. Παρόμοιους ελέγχους (σε αποστολές μέσω ταχυδρομείων) είχαν κάνει και οι ισπανικές αρχές το 2013, όπως περιγράφεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais. Μάλιστα, ο τρόπος δράσης των τεσσάρων συλληφθέντων στην Ισπανία είχε πολλές ομοιότητες με αυτόν που ακολούθησαν οι ληστές στην Ελλάδα. Κατόπτευαν τους στόχους τους και γνώριζαν με ακρίβεια πού έπρεπε να χτυπήσουν επιλέγοντας συγκεκριμένα μηχανήματα και αφήνοντας πίσω άλλα πιο ακριβά. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, σκόπευαν να πουλήσουν τα μηχανήματα στη «μαύρη αγορά» της Κολομβίας, καθώς λόγω σειριακών αριθμών δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ευρωπαϊκό κράτος. Οι τιμές της παράνομης πώλησης ήταν εξαιρετικά χαμηλές, 600- 800 ευρώ το μηχάνημα όταν η αξία του στην Ισπανία ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ.

Το 2013 μεταξύ των τεσσάρων συλληφθέντων στην Ισπανία βρίσκονταν ένας πατέρας και γιος ηλικίας 61 και 33 ετών και δύο γυναίκες 25 και 64 ετών. Οπως αποδείχτηκε ευθύνονταν για τις οκτώ από τις 11 κλοπές που είχαν διαπραχθεί το προηγούμενο διάστημα στη χώρα. Σε μία περιπτώση τότε τέσσερα χειρουργεία αναβλήθηκαν εξαιτίας της απώλειας του εξοπλισμού.

Την εκδοχή της μεταπώλησης των μηχανημάτων στη «μαύρη αγορά» της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζει και ο Ρίτσαρντ Εμπλιν, εκδότης αγγλόφωνης εφημερίδας στην Μπογκοτά. Σε email του στην «Κ» γράφει ότι «υπάρχει ζήτηση για κλεμμένο ιατρικό εξοπλισμό» και προσθέτει ότι πρόσφατα καταγράφηκαν αντίστοιχες κλοπές στην πόλη Μεντεγίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή