Βρετανικές εκλογές, βαρόμετρο για τις αγορές

Βρετανικές εκλογές, βαρόμετρο για τις αγορές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορίστηκε χθες η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέρει λόγω της διάσωσης της Banco Popular από τη Santander.

Πτωτικές τάσεις, πάντως, επικράτησαν στον ενεργειακό κλάδο, λόγω της υποχώρησης των τιμών του «μαύρου χρυσού», έπειτα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη άνοδο των αποθεμάτων του αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν οριακή πτώση λίγο πριν από το κλείσιμο.

Οι επενδυτές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκονται σε εγρήγορση αυτήν την εβδομάδα, λόγω των εθνικών εκλογών που θα γίνουν σήμερα στη Βρετανία, της επικείμενης κατάθεσης του πρώην αρχηγού του FBI Τζέιμς Κόουμι και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μια κρίσιμη εβδομάδα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με τις αγορές να είναι σε ετοιμότητα να αναλύσουν διεξοδικά τις εξελίξεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιθωριοποίηση του Κατάρ από τις ισχυρές χώρες του αραβικού κόσμου. Εν μέσω αβεβαιότητας, η τιμή του χρυσού προσέγγισε χθες τα 1.300 δολ. την ουγγιά, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο. Το ράλι του χρυσού, με κέρδη 12% από τις αρχές του 2017, αποδίδεται και στην πτώση του δολαρίου, το οποίο έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Χθες, ωστόσο, το ευρώ διολίσθησε στο χαμηλό του 1,1205 δολ., έπειτα από πληροφορίες του Bloomberg που θέλουν την ΕΚΤ να μετριάζει τις εκτιμήσεις για άνοδο του πληθωρισμού.

Αναλυτές στη Σιγκαπούρη διαβλέπουν πως η τιμή του χρυσού θα αναρριχηθεί στα 1.350 δολ. την ουγγιά έως τα τέλη του έτους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε χθες κατά 0,62%, ο γερμανικός Dax κατά 0,14% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40, όπως και ο ισπανικός Ιbex-35 διολίσθησαν κατά 0,07%. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού αποδυναμώθηκε κατά 4,77%, στα 45,85 δολ. το βαρέλι, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο έπεσε κατά 3,79%, στα 48,22 δολ., αντιστοίχως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή