Μπάιντεν: Απαιτείται διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους

Μπάιντεν: Απαιτείται διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να επιλυθεί η ελληνική κρίση και να υπάρξει πραγματική ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, υποστήριξε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο συνέδριο του Concordia στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα κατέβαλαν για να πείσουν την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι σημαντική, όπως και πριν από ακριβώς 70 χρόνια με το δόγμα Τρούμαν.

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο τέως αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι «η ισχυρή Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με την ισχυρή Ευρώπη», τονίζοντας παράλληλα ότι μια σταθερή και δυνατή Ευρώπη είναι αναγκαία για την Αμερική, όπως είχε οραματιστεί και υλοποιήσει ο Τρούμαν. «Αυτό που είπε το 1947 ο Τρούμαν ισχύει και σήμερα», δήλωσε, λέγοντας ότι «οι ελεύθεροι πολίτες του κόσμου περιμένουν από εμάς να στηρίξουμε την ειρήνη στον κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Αμερικής για τη χρήση της βάσης της Σούδας.

Εξήρε, επίσης, τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν και εξέφρασε την προσωπική του χαρά για την παρουσία του στη χώρα μας. «Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ», τόνισε και υπογράμμισε με έμφαση ότι ξεκίνησε τα πολιτικά του βήματα από την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ, στην οποία οφείλει πολλά. Αλλωστε, μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε συχνή επαφή με ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας πως, όταν του ζήτησε να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου, το μόνο που ο ίδιος έθεσε ως προϋπόθεση για να δεχθεί ήταν να είναι ο τελευταίος άνθρωπος στον οποίο θα μιλάει ο πρόεδρος πριν λάβει κάποια σημαντική απόφαση. Και αυτό το τήρησε, είπε και εξήρε την ικανότητες και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του κ. Ομπάμα.

Αντιθέτως, επέκρινε έντονα την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί αποσταθεροποιήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στο Μαξίμου

Χθες, ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά, το Κυπριακό, αλλά και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της διακυβέρνησης Ομπάμα στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και διαβεβαίωσε πως και ο ίδιος θα συνεχίσει να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή