Πακέτο μέτρων αναπτυξιακής πολιτικής

Πακέτο μέτρων αναπτυξιακής πολιτικής

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων προώθησης αναπτυξιακών δράσεων, που θα βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βάζει στο κάδρο των διεκδικήσεών της η ελληνική κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η Αθήνα θεωρεί ότι η εξασφάλιση ενός τέτοιου πακέτου μπορεί να γεφυρώσει τις διαφωνίες των εταίρων και να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα δίνει προοπτικές εξόδου στις αγορές. Παράλληλα, επικοινωνιακά θα βοηθήσει το κυβερνητικό αφήγημα για μια θετική συμφωνία. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε σε τρεις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την όποια πρόταση έρθει, προκειμένου αυτή να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα: να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα μέτρα αυτά να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και, τέλος, να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η συμφωνία σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναπτυξιακού προσανατολισμού θα οδηγήσει το ΔΝΤ σε αναθεώρηση των προβολών του για την ελληνική οικονομία προς το θετικότερο και θα μειώσει τις απαιτήσεις του Ταμείου, όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η φόρμουλα που προωθείται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα προβλέπει την απόφαση όχι για άμεση χρηματοδότηση, αλλά για εκταμίευση της συμμετοχής του Ταμείου σε έναν «κουμπαρά» και χορήγησή του σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον διαπιστωθεί ότι υλοποιούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτή τη φόρμουλα, εφόσον όμως συνοδεύεται από το αναπτυξιακό πακέτο. Εκτιμούν επίσης ότι με ένα τέτοιο πλαίσιο διασφαλισμένο και η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποδεχθεί ως επαρκή μια αναφορά σε θετικά βήματα για το χρέος και δεν θα απαιτούσε τη διαβεβαίωση των υπολοίπων θεσμών και ιδιαίτερα του Ταμείου ότι το χρέος είναι βιώσιμο, προκειμένου να προχωρήσει στη δική της πιστοποίηση βιωσιμότητας, που με τη σειρά της θα ανοίξει τον δρόμο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έξοδο στις αγορές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση για τη χορήγηση ενός αναπτυξιακού πακέτου στην Ελλάδα άνοιξε ήδη από το προηγούμενο Eurogroup και, όπως λένε, ήταν θετικός σε μια τέτοια προοπτική και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές για ευόδωση του σχεδιασμού αυτού.

Προβληματισμός

Στο Μαξίμου αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής, όσον αφορά τις προθέσεις των εταίρων, στο σημερινό Euroworking Group. Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι πέραν της πρότασης που είχε παρουσιασθεί στο προηγούμενο Eurogroup και την οποία είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιασθεί κάποια άλλη, ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε χθες αισιόδοξος ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Concordia, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, οι επενδυτές, οι αγορές, όλοι είναι έτοιμοι και περιμένουν ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά τη χώρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας και των θεσμών, στην προσπάθεια ενεργοποίησης εκείνων των διαύλων που θα καταστήσουν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεννοήσεις μέσω της διπλωματικής οδού για επίσκεψη του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κάνουν λόγο για επιδίωξη ενίσχυσης της συνεργασίας με το Παρίσι στην αναζήτηση συμφωνίας, επιδίωξη που θα καταστεί περισσότερο αναγκαία εάν το αποτέλεσμα του Eurogroup δεν είναι ικανοποιητικό.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση τρέχει για να προλάβει πριν από το Eurogroup να κλείσει τις εκκρεμότητες όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσαν το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Αθήνας να εξασφαλίσει μια βελτιωμένη λεκτική διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup, τέτοια που να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το κλίμα που επικράτησε στην ενημέρωση περιγράφεται ως «ανησυχία για τις προοπτικές επίτευξης ενός αποτελέσματος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί». Οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν σήμερα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις Επιτροπές Οικονομικών και Εργασίας, ενόψει και της ψήφισης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή