Γεννηματά: «Τα έδωσαν όλα, δεν πήραν τίποτα»

Γεννηματά: «Τα έδωσαν όλα, δεν πήραν τίποτα»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ψευτοπαλικαρισμούς», διαρκή υποχώρηση έναντι των στόχων που θέτει και συνεχή τροποποίηση αφηγήματος κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Δυστυχώς τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα. Τώρα λένε ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψήφισαν αν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χρηματοδότηση. Εδώ ταιριάζει το “ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο”», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, μιλώντας στην ημερίδα της ΔΗΣΥ με θέμα «Ορυκτός πλούτος – Ασφαλιστικό σύστημα – Απασχόληση».

Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους, τόνισε, ωστόσο, ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του 2012. Η ΔΗΣΥ έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα συνιστά σημαντική υποχώρηση από τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει τότε.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι «αδύναμη και ανίκανη να οδηγήσει σε θετικές λύσεις» και, ως εκ τούτου, «όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο». Προσδιόρισε δε ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας τη συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων και μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκής στήριξης. Και ζήτησε ενίσχυση της ΔΗΣΥ, προκειμένου να μπορέσει να επιβάλει τη γραμμή εθνικής συνεννόησης, την αναγκαιότητα της οποίας, όπως είπε, «αρνούνται ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.».

Αναπτυξιακή πρόκληση

Αναφορικά με το θέμα της ημερίδας, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τον ορυκτό πλούτο, τα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τους αγωγούς φυσικού αερίου «μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας». Προσέθεσε ότι, ενώ είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για τα ενεργειακά κοιτάσματα, η σημερινή κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία και δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί διαγωνισμοί. Υπογράμμισε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και του άλλου ορυκτού πλούτου της χώρας μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα που θα στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα. «Υπολογίσαμε ότι για αρκετές δεκαετίες μπορεί το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα να έχει μόνον από τους υδρογονάνθρακες πρόσθετα έσοδα 1,5-2 δισ. ευρώ τον χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και προσέθεσε ότι έτσι θα μπορούν να δίνονται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή