«Καμπανάκι» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

«Καμπανάκι» για τα έσοδα του ΕΦΚΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η εισπραξιμότητα των εισφορών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες το πρώτο τετράμηνο του έτους, αφού δεν ξεπερνάει το 61%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εισπράχθηκαν 617 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών 995 εκατ. ευρώ. Η νέα αύξηση των εισφορών από το 2018 και η καθυστέρηση στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων που θα ανοίξουν τον δρόμο για νέα α λα καρτ ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει προκαλέσει έντονη απογοήτευση σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους οι οποίοι παρότι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2016, έχουν επιλέξει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές με την ελπίδα ότι θα ενταχθούν σε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες, εάν δεν υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, η εισπραξιμότητα θα πέσει κάτω και από το 60%, ενώ σημαντική επιβάρυνση θα έρθει με την έναρξη καταβολής εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολουμένους και μάλιστα αναδρομικά.

Τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, δείχνουν τη σταθερά χαμηλή πορεία των εσόδων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του νέου εγχειρήματος. Μάλιστα, δείχνει ότι στο τέλος Απριλίου είχαν εισπραχθεί μόλις 95 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε εισπραξιμότητα 38%. Βέβαια, πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, καθώς δόθηκε παράταση έως τις 12 Μαΐου με αποτέλεσμα τελικά τα έσοδα να αυξηθούν φθάνοντας τα 130 εκατ. ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι κρατήθηκαν χαμηλά και οι δαπάνες του ΕΦΚΑ για παροχές ασθενείας, προνοιακές παροχές (π.χ. ΕΚΑΣ, εφάπαξ), κύριες συντάξεις, αλλά και αποδόσεις των εισπράξεων υπέρ τρίτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή