«Ανοικτός διάλογος» για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

«Ανοικτός διάλογος» για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος – Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο τέως υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.

Οι εισηγητές παρουσίασαν με εμπεριστατωμένο τρόπο το συνταγματικό καθεστώς που διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, ενώ έγινε εκτεταμένη παρουσίαση των διαφόρων «παρανοήσεων» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις αυτές στην Ελλάδα. Οπως, για παράδειγμα, επεσήμανε ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, όχι μόνο δεν υπάρχει παρέμβαση της Εκκλησίας στα ζητήματα διοίκησης του κράτους, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: με σειρά νομοθετημάτων έχει δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να παρεμβαίνει σε ζητήματα της Εκκλησίας, θέτοντας υπό αίρεση στην πράξη το αυτοδιοίκητο. Οπως είπε, η Εκκλησία είναι «κρατική», πρόκειται απλώς για ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Σύντομη παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η πρόταση σχεδίου συνταγματικής αναθεώρησης δεν αποτελεί πρόταση της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ομάδας επιστημόνων, τονίζοντας πως η πρόταση προβλέπει την παραμονή της αναφοράς στην Αγία Τριάδα και την ορθόδοξη θρησκεία στο προοίμιο του Συντάγματος, όπως και της αναφοράς σε επικρατούσα θρησκεία στο άρθρο 3, τοποθέτηση που χειροκροτήθηκε από μέρος του ακροατηρίου. Διευκρινίζοντας ότι μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε θέματα σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο με την Εκκλησία, από τον οποίο πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή