Καραμούζης: Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, βάση για την ανάπτυξη

Καραμούζης: Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, βάση για την ανάπτυξη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόλυτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι «η σημαντική πρόοδος στην οικονομία και στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη επιτευχθεί, θα πρέπει να περιφρουρηθεί και να αποτελέσει τη βάση για την αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός, για μια μεγάλη επενδυτική ώθηση που θα πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει».

Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα τροφοδοτήσουν την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης της χώρας.

«Δεν δικαιολογείται με ίδιες ή καλύτερες μακροοικονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία να πληρώνουμε 300 πόντους βάσης παραπάνω για να δανειστούμε και να μην μπορούμε και να είμαστε πέντε βαθμίδες πιο κάτω στις διεθνείς αξιολογήσεις φερεγγυότητας από την S&P, Moody’s. Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές.

Η εδραίωση εμπιστοσύνης εντός κι εκτός Ελλάδας θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων, στη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς». Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του ρόλου των τραπεζών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην απελευθέρωση ρευστότητας και στη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων.

«Παράλληλα», τόνισε ο κ. Καραμούζης, «θα πρέπει να χαράξουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική, με γνώμονα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο, υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην οικονομική εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή